A víz érintése: Egy különleges románc
2018-02-22  /  Szerző:   /  Ajánló  /  Nincs hozzászólás

„A víz felveszi bárminek a formáját, amit épp körülölel, és bár az érintése simogató lehet, egyúttal a világegyetem legelsöprőbb és legváltozékonyabb erejét testesíti meg. Akárcsak a szerelem, nemde? Nem számít, milyen formát ölt a szerelem, azonosul vele, legyen szó férfiről, nőről vagy más teremtményről.” – Guillermo del Toro A víz érintéséről

Az Oscar-díjra jelölt Gullermo del Toro új filmjében, A víz érintésében a szigorúan őrzött kormányzati létesítményben takarítónőként dolgozó, magányos Elisa a külvilágtól elzárva él. Élete gyökeresen megváltozik, mikor munkatársnőjével felfedeznek egy titkos kísérletet és annak alanyát, egy különös, kétéltű lényt.

Del Toro legismertebb munkái három spanyol nyelvű filmje, amik újraértelmezték a maguk műfaját: a többszörös Oscar-díjas A faun labirintusa, a Cronos és az Ördöggerinc. Mind eleven fantazmagóriák, amik egy romlott, tekintélyelvű, háborús világ morális és fizikai veszélyei között vezetik végig a nézőt. A természetfelettivel operáló, nagyívű akciófilmjei – a Penge II., a Pokolfajzat és folytatása, a Tűzgyűrű – nem különben ötletesek, ahogy gótikus szerelmi története, a Bíborhegy sem.

A víz érintése ezt a hagyományt folytatja, ám ezúttal a nukleáris háború és elsöprő kulturális változások küszöbén álló, társadalmilag megosztott 1960-as évekbeli Amerika szolgál hátterül. Ebbe szövi bele del Toro a szerelem szédítő világát, ahogy egy múltbéli trauma által kísértett, magányos nő felfedezi azt a szerelemet, ami olyan erőteljes, hogy felette áll gyanakvásnak, félelemnek – és biológiának.

A tizenhárom Oscar-díjra jelölt, két Golden Globe-díjjal jutalmazott film főszerepét az Oscar-díjra jelölt Sally Hawkins játssza, a további szerepekben az Oscar-díjra jelölt Michael Shannon, az Oscar-díjra jelölt Richard Jenkins, Doug Jones, Michael Stuhlbarg és az Oscar-díjas Octavia Spencer láthatók.

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.