Veszélyes randi trendek – 6. rész
2019-05-30  /  Szerző:   /  Egyéb, Randi  /  Nincs hozzászólás

Úgy kering körülötted, mint a Hold a Föld körül, de csak távolról figyel – Orbiting

Újabb és újabb randizási szokások jelennek meg, és terjednek el napjainkban. Cikksorozatunkból most megismerheted a fontosabbakat, hogy képbe kerülj, mire kell ezután jobban figyelned, ha éppen társat keresel. Az következő ilyen jelenség a „orbiting”, másnéven keringés.

Orbiting: amikor valaki váratlanul megszakít veled minden kapcsolatot, de közben minden lépésedet követi valamely, vagy akár az összes közösségi média felületen.

Az „orbiting” viselkedést lényegében a közösségi média hívta életre. Sajnos már évekkel ezelőtt is előfordult, hogy néhány levélváltás, vagy randi után valaki szó nélkül eltűnt a másik életéből (ezt hívjuk ma „ghosting”-nak), viszont a social media elterjedése révén az is lehetővé vált, hogy bár a kapcsolatot nem tartjuk valakivel, mégis a távolból követhetjük. Az orbinting elszenvedőjének ez a magatartás érthetetlen, hiszen ha a másik kíváncsi rá, akkor miért szakította meg vele a kapcsolatot, másrészt egyenesen zavaró, és sértő ez a fajta csendes megfigyelés.

Ezt is olvasd el! Veszélyes randi trendek 5. – Zombieing

Mi állhat az „orbiting” hátterében?

Valószínűleg a kapcsolatot megszakító fél bizonytalan a döntésében. Ritkán fordul elő ugyanis, hogy találkozunk egy olyan emberrel, aki teljes mértékben megfelel számunkra. Általában megfog minket egy tulajdonsága, vagy tetszik a kinézete, de más személyiségjegyei visszatetszést keltenek bennünk. Ebben a helyzetben sokan inkább gyorsan szakítanak, és esélyt sem adnak annak, hogy jobban megismerjék a másikat. Viszont az ördög nem alszik, ezért továbbra is nyomon követik a volt partnerük életét, hátha önigazolást nyernek, hogy helyesen döntöttek.

Mit tehetsz ellene?

1. Vedd észre, és vond az ellenőrzésed alá!

Ha rájössz, hogy valaki kering körülötted, akkor először is Neked kell eldöntened, hogyan reagálsz (ösztönzöd, vagy inkább blokkolod).

2. Használd ki a közösségi média korlátozó lehetőségeit!

Ahogyan a házadat is kerítéssel véded az illetéktelen betolakodóktól, ugyanígy kizárhatod a kártékony kíváncsiskodókat a saját online felületeidről is.

3. Jelentsd!

Ha valaki folyamatosan átlépi a határokat, már-már zaklat, akkor egyszerűen jelentsd az oldal üzemeltetőjénél, ők majd fellépnek helyetted is ellene.

4. Nyíltan szembesítsd!

De csak akkor, ha elég erősnek érzed magad a konfrontációra.

5. Jól gondold meg, hogy mit osztasz meg az életedből

Minden fotó, vagy poszt feltöltése előtt gondold végig, hogy mit akarsz vele üzenni a világ számára. Csak azt publikáld, ami nem okozhat a későbbiek során számodra problémát.

lany

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.