Varázslatos világok és ismert dallamok: A diótörő és a négy birodalom (12V)
2018-11-19  /  Szerző:   /  Ajánló  /  Nincs hozzászólás

Clarának csupán egy kulcsra van szüksége. Egy kulcsra, aminek nincs párja, mert ez nyitja a dobozt, ami felbecsülhetetlen ajándékot rejt néhai édesanyjától. A keresztapja éves ünnepi bálján a kislány egy aranyfonálhoz jut, ami elvezeti őt az áhított kulcshoz – aminek rögvest nyoma is vész egy különös, rejtelmes párhuzamos világban. Odaát Clara találkozik egy Philip nevű katonával, egy sereg egérrel és három birodalom kormányzóival. Clarának és Philipnek az ominózus negyedik birodalom területére kell merészkedniük, amit egy zsarnok irányít, hogy visszaszerezzék a kulcsot és visszaállítsák a harmóniát e bizonytalan világban.

E.T.A. Hoffman klasszikus történetéből a Csokoládé és az Egy kutya négy élete Oscar-díjra jelölt rendezője és az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló rendezője készítettek közösen filmet a Disney legjobb hagyományaival. A fantasy főszereplője az Alkonyat-sorozatban és a Csillagok közöttben feltűnt Mackenzie Foy, partnerei mások mellett az Oscar-díjra jelölt Keira Knightley, valamint az Oscar-díjas Helen Mirren és Morgan Freeman.

A diótörő egy világszerte jól ismert történet, ám mikor Guy Hendrix Dyas látványtervező először olvasta A diótörő és a négy birodalom forgatókönyvét, cseppet sem ismert rá. „Az, hogy ez egy igen eredeti adaptáció, nyomban beindította a fantáziámat” – meséli. „Érdekfeszítő világ tömör vizuális területekre osztva fel – a Palotától, ami magán viseli a Nyalánkságok Birodalma, a Hópelyhek Birodalma és a Virágok Birodalma jegyeit is, egészen a Negyedik Birodalomig, ami baljóslatú és egyben izgalmas.”

A karácsonyi háttér csak növelt a film varázsán. Az alkotók nagyban támaszkodhattak az erre az időszakra jellemző dekorációkra a valódi világban játszódó jelenetekben. „Úgy akartuk megjeleníteni a karácsonyt, ahogy azt a gyermekek elképzelik” – taglalja Dyas. „Minden stábtagnak elő kellett hívnia magából a benne lakozó gyereket. A klasszikus elképzelések mellett nem szokványos ötletek is születtek.”

A film Londonban játszódik 1879-ben, a viktoriánus korban. „Ám az általunk megálmodott világ nem a nyomasztó dickensi viktoriánus éra” – magyarázza Dyas. „Ez egy optimista változat, noha a Stahlbaum család éppen gyászolja Marie-t, a szeretett feleséget és anyukát. Ez lesz az ugródeszka Clara, a főszereplő számára, aki önismereti utazásra indul.”

A Disney filmje november 22-től a mozikban, 3D-ben is!

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.