Teszt: mi a legnagyobb probléma a párkapcsolatotokban?
2018-07-06  /  Szerző:   /  Tudomány  /  Nincs hozzászólás

Minden párkapcsolatban vannak lejtők és emelkedők. Még ha úgy érzed, hogy minden a legnagyobb rendben van, akkor is távol vagy a tökéletes párkapcsolat fogalmától? A modern társadalomban elterjedt az a felfogás, miszerint a boldog párkapcsolatokban a problémák és különbözőségek annyira csekélyek, hogy azok nem befolyásolják negatív irányba a kapcsolatot. Párkapcsolati szakértők szerint nem létezik olyan kapcsolat, ami erőfeszítés nélkül is tökéletesen működne, azonban azok a kapcsolatok, melyek már sikeresen túlvészeltek nehéz időszakokat, és meg tudták oldani a nézeteltéréseiket, erősek maradhatnak és győztesek lehetnek.

Pszichológusok szerint a párkapcsolatok négy alapelv szerint működnek: elfogadás, lelki egyensúly, kommunikáció és döntéshozatal. Amikor ezen alapelvek valamelyike nem működik megfelelően, a párkapcsolat veszélybe kerül. Adj magadnak öt percet és válaszolj őszintén az alábbi kérdésekre, hogy megtudd, melyek a problémás területek a párkapcsolatodban.

1. Nap végén mindig részletesen elmesélem a partneremnek mindazt, ami velem történt a nap folyamán.

Nem mesélem el – 0 pont
Nem mindig mesélem el – 5 pont
Mindig elmesélem neki – 10 pont

2. Kimegyek a szobából, amikor rájövök, hogy annyira felidegesített, hogy már nem tudom türtőztetni magam, hogy rá ne kiabáljak.

Soha nem történik meg ilyen – 0 pont
Nehezen, de mégis kimegyek a szobából – 5 pont
Mindig kimegyek a szobából – 10 pont

3. Amikor úgy érzem, hogy megbántottak, vagy amikor ideges vagyok, képes vagyok higgadtan felismerni a valódi problémát.

Egyáltalán nem – 0 pont
Néha – 5 pont
Mindig – 10 pont

4. Gyakran elmondom a páromnak, hogy mi tetszik benne és mit tartok benne értékesnek.

Soha nem érzem a késztetést, hogy ilyet mondjak neki – 0 pont
Néha elmondom neki – 5 pont
Igen, elmondom neki, sőt egy nap akár többször is – 10 pont

5. Ritkán mondom meg a páromnak, hogy mit tegyen, és mit ne tegyen.

Egyáltalán nem jellemző rám, inkább nyaggatni szoktam – 0 pont
Valamennyire jellemző rám – 5 pont
Nem kell nyaggatnom semmivel, mindig tudja, mi a feladata – 10 pont

6. Tudjuk uralni azokat a helyzeteket, melyek régen heves vitákat váltottak ki közöttünk.

Mindig ugyanazokon a témákon vitatkozunk – 0 pont
Csak néha sikerül megőriznünk a harmóniát – 5 pont
Mindig megválogatjuk a szavainkat– 10 pont

7. A nézeteltéréseinket úgy oldjuk meg, hogy mindketten elégedettek legyünk.

Nem – 0 pont
Néha – 5 pont
Mindig – 10 pont

8. Amikor nem értek egyet a párommal, figyelmesen meghallgatom az érveit, anélkül, hogy arra koncentrálnék, hogy mennyit hibázik.

A partneremnek nincs igaza, így nem hallgatom meg – 0 pont
Néha figyelek arra, amit mond – 5 pont
Mindig meghallgatom és hajlandó vagyok a békülésre – 10 pont

9. Amikor valami nem működik a párkapcsolatunkban, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy helyrehozzuk a dolgokat.

Nem igazán történik így – 0 pont
Néha – 5 pont
Természetesen így teszünk – 10 pont

10. Amikor a páromat nyomasztja valami, ritkán vigasztalom azzal, hogy ne aggódjon, mert minden megoldódik majd.

Nem szoktam ilyeneket mondani neki – 0 pont
Néha tartom benne a lelket – 5 pont
Mindig így teszek – 10 pont

 

Kiértékelés:

0 – 25 pont között
A párkapcsolatotok krízis helyzetben van és több, komolyabb problémát is meg kell oldanotok. A párotok elfogadásával, a lelki egyensúllyal, az alapvető kommunikációs szabályokkal is gondjaitok vannak. Amikor pedig közösen kell döntenetek valamiben, mindig feszült helyzetbe kerültök, mert semmiképp sem tudtok közös nevezőre jutni. Párkapcsolati szakértők szerint a párkapcsolatok néha nehéz időszakokon mennek keresztül, de mégis vannak olyan helyzetek, amikor a feleknek sikerül sértetlenül megőrizniük a szép pillanatokat. Vannak azonban olyan esetek is, amikor minden jel arra mutat, hogy egyáltalán nem lesz jó vége, ha tovább folytatjuk a párkapcsolatot, így egy új utat kell keresnünk az életben.

26 – 70 pont között
Jó hírünk van, a párkapcsolatotok a krízis zónán kívül helyezkedik el és a párkapcsolatotoknak/házasságotoknak van esélye arra, hogy még jobb legyen. Mindezek mellett azonban szükségetek van egy kis felfrissülésre, mert néha problémás helyzetekbe kerültök. Lehet, hogy általánosan nézve jónak mondhatod a párkapcsolatodat, azonban mégis néha vannak olyan mélypontok, melyek kibillentik az egyensúlyt köztetek. Ezek a helyzetek kialakulhatnak azért is, mert vagy túlságosan engeditek a rokonoknak vagy barátoknak, hogy befolyásoljanak titeket vagy, mert nem vagytok tudatában annak, amitek van, vagy úgy érzitek a problémák a fejetek fölé nőnek és nem tudjátok megfelelően megbeszélni azokat. Sokszor érzitek úgy, hogy a felmerülő problémákkal nem tudtok megbirkózni. Minden párkapcsolatban előfordulnak nehéz szituációk, azonban ilyenkor mindig vizsgáljátok meg azt a négy alapelvet, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a párkapcsolatotok erőssé váljon.

71 – 100 pont között
Gratulálunk! A párkapcsolatotok az erős zónában található. A válaszok alapján úgy tűnik, hogy irigylésre méltó képességeitek vannak, melyek összetartanak titeket. Erősek vagytok, tudjátok, hogy mikor kell engedni a másiknak és mikor kell kiállnotok az igazatok mellett, párotoknak megadjátok azt a szabadságot és figyelmet, melyre szüksége van, beteljesedettnek érzitek magatokat még akkor is, ha néha felhők árnyékolják be a derűs pillanatokat. A legnagyobb akadály akkor következik be, amikor mindketten nehéz időszakon mentek keresztül, de ilyenkor is erőt tudtok adni a másiknak és támogatni tujátok őt. A legnagyobb boldogság akkor van, amikor együtt meg tudjátok oldani a problémáitokat, legyen szó akár az anyagi dolgaitok megbeszéléséről vagy a gyerekek neveltetéséről. Emocionálisan függtök a párotoktól és büszkék vagytok arra, hogy a családotoknak sikerült átvészelnie a nehéz pillanatokat is.

Egy szép és erős párkapcsolat nem épül fel anélkül, hogy ne fektetnénk bele sok energiát. Egy jól működő párkapcsolat nem a szerencsén vagy a megfelelő partner megtalálásán múlik. Felmérések azt mutatják, hogy a hosszú távú párkapcsolatokban a párok mindig a régi stratégiákhoz nyúlnak vissza: egyetértés, kompromisszumkötés és elfogadás.

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.