Szuperegyszerű dagasztás nélküli házi kenyér
2019-03-09  /  Szerző:   /  Rúzs  /  Nincs hozzászólás

Bár rengeteg féle kenyeret kapni, sokszor nem a legjobb minőségű, könnyen kiszárad, morzsálódik, és többnyire tele is vannak pakolva mindenféle adalékanyagokkal. Házilag készítve sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, tudjuk, mi van benne, és bármivel gazdagíthatjuk – ráadásul ezt a változatot még dagasztani sem kell!

Jó ropogós héjú, belül levegős és könnyű, konyharuhába csavarva 3-4 napig friss marad ez a nagyon egyszerű dagasztás nélküli kenyér. Alig van vele munka, és annyira isteni az illata a sütőből kivéve, hogy az ember nehezen bírja kivárni, míg legalább langyosra hűl. Csak liszt, langyos víz, élesztő és só kell hozzá, és egy kis türelem, hogy kellően megkeljen a simán, fakanállal összekevert tészta. Az állaga elég ragacsos, nem formázható, így mindenképpen formában kell sütni, ami lehet ízlés szerint hosszúkás, de akár egy kisebb jénait is használhatunk hozzá.

Ennek a dagasztás nélküli kenyérnek a titka, hogy 40 fokos sütőben, letakarva 1 órát kell keleszteni – ezzel az eljárással könnyebben megkel és levegősebb lesz a tészta, de ha nem használunk sütőt a kelesztéshez, akkor legalább 1,5 órát hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten. A tésztába tehetünk felaprított olajbogyót, aszalt paradicsomot, zöldfűszert, 1-2 evőkanál mákot, szezám- vagy más magot, darabolt diót – ne túl sokat, hogy ne nehezítse el a tésztát, de érdemes játszani, variálni az ízesítését.

Hozzávalók:

37,5 dkg liszt

3 dl kézmeleg víz

1,5 dkg friss vagy 1 csomag (7 g) instant élesztő

1 teáskanál só

Elkészítés:

1. Egy keverőtálba öntjük a meleg vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, addig kevergetjük, míg teljesen feloldódik, és hagyjuk 10 percet pihenni.

2. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, és egy fakanállal elkeverjük, amíg a folyadék teljesen felveszi a lisztet.

3. Letakarjuk, és 40 fokra melegített sütőbe tesszük, 1 órát hagyjuk kelni, amíg legalább megduplázza méretét.

4. Egy kenyér- vagy téglaformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a kissé ragacsos tésztát átdolgozás nélkül, néhányszor finoman a konyhapulthoz ütögetjük, és még 5 percet hagyjuk pihenni, közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük. 35 percet sütjük, majd kivéve 10 percet hagyjuk, majd a sütőpapír segítségével kiemeljük a formából, és rácsra téve hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

Forrás: Cookta

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.