Nyári sajttorta cseresznyével
2019-06-25  /  Szerző:   /  Rúzs  /  Nincs hozzászólás

A sajttorta minden kétséget kizáróan az egyik legkedveltebb desszert, millió változata van, nem is csoda, hiszen nem lehet vele melléfogni, és az is szuper benne, hogy nagyon jól variálható és összekombinálható a szezon éppen aktuális gyümölcseivel. Most cseresznyével készült, puha tésztával, abbahagyhatatlanul finom és frissítő, igazi nyári nyalánkság.

A sajttorta alapja leggyakrabban egy kekszes-vajas keverék, itt pedig ezt egy puha kevert tészta váltja, istenien passzol a lágy sajtos réteghez és a cseresznyéhez is, és bár egy kicsit pepecselősebbnek tűnik, mert az alaphoz tésztát kell sütni, de időben körülbelül ugyanannyi, mert nagyon egyszerűen és gyorsan kikeverhető a tésztaalap, és meg is sül, mire a krémes réteget összeállítjuk és a cseresznyét kimagozzuk, a végeredmény pedig sokkal könnyedebb, puhább.

Ahogy a sült sajttortáknál, itt is elég hosszú a sütési idő, de még hosszabb a hűtési, de így lesz igazán finom, viszont ekkor már nincs vele dolgunk, és érdemes kivárni, mert így lesz tökéletes állagú a krémes réteg és a szuperszaftos tészta is!

gasztro

Cseresznyés sajttorta

Hozzávalók:

A tésztához:

12,5 dkg liszt

1 teáskanál sütőpor

10 dkg cukor

2 tojás

10 dkg lágy vaj

1/2 dl joghurt

csipet só

A sajtkrémes réteghez:

50 dkg natúr krémsajt – szobahőmérsékletű

10 dkg tejföl

10 dkg cukor

1 teáskanál vanília-kivonat

3 tojás

2 evőkanál étkezési keményítő

1 citrom reszelt héja

csipet só

Valamint:

20-25 dkg magozott cseresznye

1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés:

1. A tésztához a száraz alapanyagokat – a lisztet, a sütőport és a cukrot – egy tálba tesszük, összekeverjük, a közepébe egy mélyedést készítünk. Beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a lágy vajat és a joghurtot, és elektromos habverővel 2-3 perc alatt simára keverjük. Kikent, lisztezett 23 centis kapcsos tortaformába öntjük, elsimítjuk, és 160 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 20 percet sütjük.

2. Közben elkészítjük a krémsajtos réteget: a szobahőmérsékletű krémsajtot egy keverőtálba tesszük, és elektromos habverővel nagyon krémesre keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és az étkezési keményítőt, tovább keverjük, amíg teljesen homogén lesz, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, megvárva, míg felveszi a krém, majd a tejfölt és a reszelt citromhéjat is hozzáadva simára keverjük.

3. A sajtkrémet az elősütött tésztára öntjük, belepotyogtatjuk a magozott, lecsöpögtetett és 1 evőkanálnyi étkezési keményítővel összeforgatott cseresznyét, és 150 fokra visszavett sütőbe toljuk, és 45 perc alatt megsütjük, majd a sütőt kikapcsolva 1 órát hagyjuk még a sütőben. Ezután kivesszük, hagyjuk kihűlni a formában, majd letakarjuk, és hűtőbe tesszük legalább 4 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára.

4. Tálalás előtt lecsatoljuk a forma peremét, ízlés szerint meghinthetjük porcukorral, majd szeleteljük.

gasztro

Forrás: Cookta

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.