Ne házasodj meg, ha nem rendelkezel az alábbi 4 képességgel
2018-08-02  /  Szerző:   /  Párkapcsolat  /  Nincs hozzászólás

Mielőtt megszerezted a jogosítványodat bizonyára pár órát már vezettél egy oktató mellett, aki megtanított, hogyan kell vezetned a forgalomban, és a KRESZ-ből is vizsgáznod kellett már, ahol megtanultad a közlekedési táblák jelentését is. Elképzelted már valaha azt, hogy mi lenne, ha úgy ülnél autóba és úgy vezetnél, hogy fogalmad sem lenne mindezekről a dolgokról? Bizonyára egy katasztrófa lenne a vége, amiben nem csak magadat, hanem az utcán lévő összes ember életét is veszélyeztetnéd.

Ha a fenti elveket követnéd a házasságban is, bizonyára ott is kevesebb katasztrófa, kevesebb tönkrement párkapcsolat, kevesebb boldogtalan gyerek és kevesebb válás lenne. Az emberek sokszor úgy ugornak bele a házasságba, hogy jóformán semmit sem tudnak róla, és csak abból merítenek ötleteket, amit a filmekben vagy a családban láttak, vagy amit a könyvekben olvastak. Ezek bár jó információforrások, mégis teljesen szubjektívek és egyedi tapasztalatokon alapulnak.

Több felmérés rámutatott arra, hogy azok a párok, akik elsajátították a boldog házassághoz szükséges készségeket, hosszú és boldog házasságban éltek. Ha mindenképp pénzt szeretnél áldozni egy álomesküvő megszervezésére, akkor előbb bizonyosodj meg arról, hogy megvannak-e a szükséges készségeid egy jól működő, boldog párkapcsolathoz.

1. Érzelmi önszabályozás

Ha elsőre túl bonyolultnak tűnik az „érzelmi önszabályozás” kifejezés, akkor akár „az érzelmek kezelése” kifejezéssel is helyettesíthetnénk. Amikor idegesek a gyerekek, általában elkezdenek sírni, a földön fetrengeni vagy megütik a testvéreiket. A felnőtteknek viszont ilyen helyzetben is a szociális normák és szabályok szerint kell viselkedniük, nyugodtnak kell maradniuk, még akkor is, ha ez sok frusztrációhoz vezet. A jó hír azonban az, hogy a felnőttek is megtanulhatják, hogyan kezeljék a feszült helyzeteket. Ezáltal, ha tudod magadról, hogy amikor ideges vagy, általában megemeled a hangod és könnyen elveszted a türelmed, akkor mindenképp beszélned kell erről a problémádról a pároddal. Ezeket a beszélgetéseket viszont mindenképp nyugodt körülmények között kell megejtenetek, és semmiképp sem kell elkerülnötök őket.

2. Kommunikáció

A diplomatikus beszéd, főleg akkor, amikor olyan kényes témáról van szó, ami irritál vagy elégedetlenséggel tölt el, és a meghallgatás, amely az együttműködést és a konfliktus megoldását segíti elő, két kulcs összetevője a párkapcsolaton belüli kommunikációnak. Az ellentmondásos beszélgetések konstruktívak, azonban ezalatt nem azokat a beszélgetéseket értjük, amikor folyamatosan panaszkodsz a partneredre, kritizálod, megbántod, vagy semmibe veszed a véleményét. Ha minden mondatod úgy kezdődik, hogy „Igen, de….” akkor biztos lehetsz abban, hogy lassan, de biztosan eljuttok majd a válásig is.

3. Konfliktusmegoldás

Minden párkapcsolatban vannak kisebb-nagyobb viták és veszekedések, melyek az egész enyhe vitáktól az egészen komoly veszekedésekig is fajulhatnak. Azok a párok, akik harmonikus párkapcsolatban élnek, egy vita esetén mindig egyes számban kezdik a beszélgetéseket („az én esetemben”, „a te esetedben”) és többes számban zárják azokat, mindig közös megoldásokat keresve, melyek mindkét félnek egyaránt megfelelőek. Az ilyen jellegű konfliktusmegoldást pedig a kisebb és nagyobb problémák megoldásakor is alkalmazni tudják.

4. Optimizmus és humor

Minden egyes alaklommal, amikor mosolyogsz a párodnak, amikor nevetsz a viccein, amikor egy meglepetést készítesz a számára, amikor támogatod őt egy kritikus helyzetben, amikor kifejezed a háládat, amikor megköszönsz neki valamit, megmutatod azt, hogy pozitív vagy, és megőrizted a humorérzéked, bármi történjen is az életetekben. Ez a pozitív hozzáállás pedig nagyon sok párkapcsolatot és házasságot megment.

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.