Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek
2018-06-09  /  Szerző:   /  Ajánló  /  Nincs hozzászólás

Szakmai elismerésben részesült Az év kiállítása versenyen a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt egyik mintaprojektjéhez kapcsolódó diákkiállítás

A Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) kifejezetten büszke arra, hogy az Év kiállítása versenyen, melynek díjátadására a Magyar Nemzeti Múzeumban a Múzeumok Majálisán került sor, elismerő oklevélben részesült egy diákok által létrehozott kiállítás is, amely a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt múzeumi komponenséhez kapcsolódóan, a Bihari Múzeum által koordinált mintaprojekt keretében jött létre. A mintaprojekt célkitűzése szerint lehetőséget teremt arra, hogy igazán a sajátjuknak érezzék a fiatalok a múzeumot, amely valóban nyitott az általuk képviselt kultúra általuk fontosnak és jellemzőnek tartott minden szegmensének bemutatására.

A berettyóújfalusi Bihari Múzeum az IKSZ – történetek a bőröndből címet viselő mintaprojektjét négy köznevelési intézmény (BSZC Arany János Gimnázium, Berettyóújfalu; Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium.Debrecen, BSZC Karacs Ferenc Gimnázium, Püspökladány és Körösi Csoma Sándor Gimnázium, Hajdúnánás) diákjainak bevonásával valósította meg. Partnerei voltak a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeum és a hajdúnánási Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény, valamint a Debreceni Egyetem BTK Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszéke is.

Az Év kiállítását odaítélő szakmai zsűri a Hajdúnánáson, az iskolai közösségi szolgálatot a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjteményben teljesítő diákok által rendezett Megtalált bőröndök című kiállítást az indoklás szerint „a diákoknak az alapötlet kifejtésébe történt bevonásáért, a diákélet gazdagságának megjelenítéséért, a jókedvű közösségi teljesítményért” értékelte kimagaslónak.

2018-ban tizenöt intézmény szállt versenybe Az év kiállítása elismerésért, melyet végül a soproni Eggenberg-házban található Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér új állandó kiállítása nyer el. A nyertes kiállítás egyik kurátora egyébként a MOKK országos múzeumi koordinátori hálózatának Győr – Moson – Sopron megyei tagja, Szabadhegyi Zita. Külön öröm, hogy a hazai múzeumi szakemberekből álló hálózat a projekt keretében 2017-ben megtartott ausztriai koordinátori tanulmányút egyik állomásaként felkereste és konstruktív javaslataival látta el ezt a remek kiállítást, mely valóban modern, nyitott és élményt adó teret kínálva képes megszólítani a leendő múzeumlátogatókat.

A Múzeumok Majálisán nem csak a díjazottak közül, de a szakmai előadások sorából sem hiányozhatott a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt. Zádor Viktória oktatási csoportvezető a projekt keretében kidolgozott és a hazai múzeumi szakemberek számára ingyenesen elvégezhető képzésekről, valamint a projekt támogatásával hamarosan továbbfejlesztésre kerülő Múzeumi a’la carte-ról tartott tájékoztató előadást.

A hazai múzeumok kiállítási- és múzeumpedagógiai kínálatát online kereshető formában megjelenítő adatbázist, a Múzeumi a’la carte-ot játékos formában is népszerűsítette a MOKK a Múzeumok Majálisán. Az ICOM és a Múzeumok Majálisa idei kiemelt témájához, a hálózatosodáshoz kapcsolódva a MOKK az országos koordinátori hálózata jelen lévő tagjainak múzeumi standjait összekötő feladattal csábított játékra kicsiket és nagyokat. Az online adatbázisban szereplő muzeális intézményekre vonatkozó találóskérdéseket kellett megoldaniuk a játékosoknak. A több mint negyven játékos további múzeumi standok felkeresésével gyűjthette össze a nyereményjátékban való részvételhez szükséges aranyhalakat. A kitartóak az összegyűjtött „zsákmányt” a MOKK standján leadva átvehettek egy apró ajándékot, és esélyessé váltak a sorsoláson a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt gazdájának, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumnak (Skanzen) ajándékcsomagjaira.

Nagy öröm volt látni, hogy nem csak a gyerekek szeretnek játszani és új dolgokat megtanulni, hiszen a három kisorsolt nyertes között szépkorú versenyző is akadt. Az élethosszig tartó tanuláshoz szükséges készségek fejlesztését is támogató projekt ennél kerekebb módon már nem is lehetett volna jelen az idei Múzeumok Majálisán.

A Múzeumok Majálisán több vonatkozásból is jelen lévő „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című kiemelt projekt kétmilliárd forint európai uniós forrásból valósul meg 2017. február 1. és 2020. január 31. között a Széchenyi 2020 program keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében. A projekt megvalósítói elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése mellett.

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.