Mit jelent a mikro-megcsalás és melyek az online hűtlenség jelei?
2018-06-12  /  Szerző:   /  Tudomány  /  Nincs hozzászólás

Ha korábban csak úgy tudtál megbizonyosodni arról, hogy valóban megcsal a partnered, ha rajtakaptad valakivel az ágyban, manapság, az internet világában, a helyzet jelentősen megváltozott. A hűtlenség fogalma mára egy újabb fogalommal bővült, ami nem más, mint a mikro-megcsalás, ezáltal pedig tisztán elkülöníthetjük a hagyományos és az online térben létrejövő hűtlenséget.

Martin Graff pszichológus a South West Egyetemről azt állítja, hogy a modern kor megengedi az embereknek azt, hogy nagyon könnyen legyenek hűtlenek. Bár a hagyományos és az interneten történt megcsalás között nagyon nagy a különbség, a következmények mégis hasonlóak lehetnek – jelentette ki a pszichológus.

Ha megcsalásról beszélünk, általában két nagyobb fajtáját különböztetjük meg: a fizikait és az érzelmit. Előbbi konkrétan megtörténik egy csók vagy szex formájában, utóbbinál viszont nem ilyen egyértelmű a helyzet. Itt csak az egyik fél érzéseiben, gondolataiban következik be a hűtlenség, amikor erősen vonzódni, kötődni kezd valakihez a párján kívül.

A mikro-megcsalás is leginkább ehhez kötődik, bár van egy kis fizikai megnyilvánulása is. Kevésbé észrevehető, és még jobban elmosódnak a határai azt illetően, hogy mi számít hűtlenségnek, és mi nem.

Melanie Schilling ausztrál pszichológus szerint a mikro-megcsalás nagyjából olyan látszólag apró cselekvések, viselkedések sorozatát jelenti, melyek egyértelműen megmutatják, hogy az illető érzelmileg vagy fizikailag egy, a kapcsolatán kívüli félre fókuszál. A szakértő véleménye alapján itt a hűtlenség leginkább a titkolózásból és a megtévesztésből ered. Bár ebben az esetben testileg nem történik meg a félrelépés, a szakértő szerint arra utalhat, hogy az adott fél már nem olyan elkötelezett a partnere iránt, és komolyabb párkapcsolati problémákra hívhatja fel a figyelmet.

Például egy munkahelyen kialakult túl szoros barátság egy ellenkező nemű személlyel már mikro-megcsalásnak számít, főleg, ha ezt titkolják. Ha valaki intim dolgokat oszt meg mással, aki nem a partnere, és ezt el is titkolja, annak valami oka van, és annak is, ha nem vallja be, hogy találkoznak.

Bár fizikailag nem lépnek át semmilyen határt, mégis titkolják a találkozásukat, ez pedig gyanúra ad okot. Ez mikro-megcsalásnak számít a pszichológusok szerint, ahogyan az is, ha túl gyakran ellenőrizgeti egy férfi egy nő fotóit a közösségi oldalakon.

Ha azt veszed észre, hogy hasonló helyzetben vagy, kérdezd meg magadtól, hogy jó-e a kapcsolatod, tényleg akarod-e, és, hogy miért csinálod ezt? Legyél őszinte magaddal, ugyanis, ha nem vagy, akkor lehet, hogy ezekből a mikro-megcsalásokból tényleges, valódi megcsalások lesznek.

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.