Mi bántja leginkább a férfiakat a párkapcsolatban? Egy felmérésből kiderült!
2018-06-27  /  Szerző:   /  Tudomány  /  Nincs hozzászólás

Amikor nem működik jól a párkapcsolatunk, sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ilyenkor többnyire csak a nők szenvednek, azonban tudnunk kell azt is, hogy bizony a párkapcsolati konfliktusok a férfiakat is megviselik.

Melyek azok a dolgok, melyek a leginkább bántják a férfiakat? Bántó szavak, házasságtörés, figyelmen kívül hagyás: egy szerető partnert nagyon könnyen megbánthatunk a nem megfelelő cselekedeteinkkel. Minden párkapcsolatban a partnerek néha veszekednek, és miután bántó szavakat mondanak egymásnak, mindketten szenvednek emiatt. Miután a felmérésben részt vevő férfiak többsége válaszolt arra a kérdésre, hogy „A partnerük milyen viselkedése zavarja őket a leginkább, és a partnerük milyen viselkedése van a legnagyobb hatással rájuk?”, a kutatók megállapították a férfiak legsebezhetőbb pontját.

A válasz nem volt éppen meglepő: a válaszadó férfiak több, mint fele mélységesen megbántva érzi magát akkor, amikor egy veszekedés után a párja figyelmen kívül hagyja. El kell ismernünk, hogy mi, nők nagyon jól értünk a figyelmen kívül hagyáshoz. Amikor figyelmen kívül hagyjuk a párunkat, meg vagyunk győződve arról, hogy ezzel megbüntetjük a párunkat. Bár gyanítjuk, hogy a figyelmen kívül hagyás mindig hatásos, mégis kevesen gondoljuk azt, hogy a figyelmen kívül hagyás annyira mélyen megbántja a férfiakat.

Ha mélységesen is megbántva érzik magukat, a férfiak ritkán mutatják ki érzelmeiket. Egy esti veszekedés után, a férfiak rögtön el tudnak aludni, miközben a nők továbbra is ébren gondolkodnak azon, hogy mi történt, és folyton azon gondolkodnak, hogy miként tudnák megoldani a konfliktust. Hogyan lehetséges ez? Ha a férfi annyira megbántva érzi magát, akkor hogy tud olyan hamar elaludni veszekedés után? A férfiak mindig azt várják, hogy párjuk értékelje őket, és lehet, hogy közömbösek maradnak a „büntetésre”, azonban az alvás segít nekik abban, hogy felépüljenek egy traumatikus veszekedés után.

A felmérésben nők is részt vettek, akiknek a 48%-a vallotta azt, hogy a férfiakhoz hasonlóan, ők is megbántva érzik magukat akkor, amikor a párjuk figyelmen kívül hagyja őket, vagy amikor hidegen viszonyul hozzájuk. Milyen következtetést kellene levonnunk ebből? Megkímélhetjük egymást a felesleges szenvedésektől, ha többet kommunikálnánk a párkapcsolatban, ha nem fordítanánk hátat a párunknak, és ha több kedves és szelíd szót használnánk.

A figyelmen kívül hagyás nem az egyetlen viselkedési forma, ami a leginkább zavarja a férfiakat. A felmérés szerint a férfiak 28%-át zavarja az, ha a partnere a barátaival vagy ismerőseivel beszéli meg a párkapcsolaton belüli intim dolgaikat és a párkapcsolati konfliktusokat. Ha nem szeretnéd megbántani a párodat, légy diszkrét a magánéleteddel kapcsolatban.

A felmérésből az is kiderült, hogy a férfiak 41%-a, a nők 48%-a akkor is megbántva érzi magát, amikor a párjuk úgy dönt fontosabb kérdésekben, hogy nem kérdezi meg a véleményüket. A közös élet arról is szól, hogy tiszteletben tartsuk a társunk vágyait, így teljesen természetes az, ha ilyen esetben megbántva érezzük magunkat. Bár sokszor azt gondoljuk, hogy az, amit mi döntünk, biztosan jó lesz majd a párunknak is, a valóságban ez sokszor egészen másként alakul, és nem biztos, hogy párunk elégedett lesz a döntésünkkel. A tisztelet és kommunikáció a legfontosabb dolgok közé tartozik, amikor egy erős és hosszú távú párkapcsolatról beszélünk.

A felmérésből ugyanakkor az is kiderült, hogy a férfiak 38%-a, a nők 40%-a nem érzi magát jól amikor a veszekedés egy magasabb hangszínen, sértő hangnemben történik. Az agresszivitás sokféle formában megmutatkozhat, a leggyakoribb azonban a hangszín felemelése. Persze mindenkinek lehetnek néha gyenge pillanatai, amikor legszívesebben kiabálnának a párjukra, azonban mielőtt ezt tennénk, mindenképp vegyünk pár mély levegőt. A veszekedés kezdeti visszafogása minden bizonnyal kellemesebb érzés lesz, mint egy rossz kimenetelű veszekedés.

Röviden összefoglalva, a felmérésből kiderült, hogy a férfiak akkor érzik a leginkább megbántva magukat, amikor nem fordítanak rájuk kellő figyelmet. Nem kell nagy erőfeszítéseket tenned, ha egy sikeres, boldog és harmonikus párkapcsolatot szeretnél. Emlékezz a mondásra: ne tégy másnak olyat, amit magadnak se kívánnál. Bánj úgy a melletted álló személlyel, ahogyan te is szeretnéd, hogy veled bánjanak, és akkor minden magától harmóniába kerül majd.

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.