Mennyei sárgabaracklekvár recept
2019-07-12  /  Szerző:   /  Rúzs  /  Nincs hozzászólás

Lekvárt a legtöbb gyümölcsből lehet főzni, a nagy klasszikus azonban mégiscsak a baracklekvár. A nyáron érő sárgabarack zamatát frissen is élvezheted, gondolva azonban a gyümölcstelen téli hónapokra, érdemes ilyenkor üvegbe is zárni egy keveset. Ha már nincs lehetőséged a nagymamád édes-savanykás, tiszta gyümölcsből készült lekvárját élvezni, és még sosem főztél magad, itt az ideje elsajátítanod a lekvárfőzés fortélyait.

gasztro

HOZZÁVALÓK

  • 5 kg sárgabarack
  • 1,5 kg befőzőcukor
  • fél dl ecet (10%-os)
  • 1 teáskanál nátrium benzoát

gasztro

ELKÉSZÍTÉS

1. Egy nagy méretű, tiszta lábasba (ami befér a sütőbe) beleöntjük az ecetet, majd kézzel alaposan körbekenjük vele a lábast.

2. A barackokat alaposan megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk, a rossz részeket eltávolítjuk. Betesszük a lábasba és bekapcsoljuk a sütőt.

3. A legkisebb fokozaton (40-50 fok) sütjük kb. 8 órán át. 8 óra sütés után kicsit feljebb vesszük a fokozatot, és így sül még további 3 órán át.

4. Kivesszük a sütőből, majd a tűzhelyen, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a cukrot (ha elég édes a barack, elég kb. 20 dkg cukor is kilónként). 30 perc alatt, kevergetés mellett jól besűrűsödik, és csak kisebb gyümölcsdarabok maradnak benne. A legvégén hozzáadjuk a nátrium benzoátot.

5. Amíg még forró, üvegekbe töltjük. A megtöltött, jól lezárt üvegeket pár percre fejjel lefelé fordítjuk, majd szárazdunsztba kerülnek, vagyis takarók között hagyjuk őket teljesen kihűlni.

gasztro

Forrás: Mindmegette

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.