Melyik lesz Magyarország cukormentes tortája? Íme az 5 döntős!
2018-03-17  /  Szerző:   /  Rúzs  /  Nincs hozzászólás

Különleges ízekkel lepték meg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyben induló cukrászok a zsűrit. A döntőbe 5 torta került, melyek közül a zsűri júniusban választja ki a verseny 2018-as győztesét.

Petrezselyem, hársfavirág, gyömbér, többek között ilyen alapanyagokból is készítettek tortákat, azok a cukrászok, akik desszertjükkel pályáztak Magyarország Cukormentes Tortája címre. A zsűri, amelynek tagja Erős Antónia és Vadon Jani is, ugyanakkor találkozott a  már jól ismert alkotóelemekkel is, mint a piros gyümölcsök, a csonthéjasok, a túró vagy a kávé. A zsűri leginkább a kreatív megoldásokat és a harmonikus ízeket értékelte a legjobbak kiválasztásakor.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány indította el 2012-ben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra.

Az elődöntőben sorra érkeztek az idei remekművek Bechmann György zsűrielnök és a zsűritagok elé. A döntnököknek tetszettek a hagyományos ízek – málna, körte, cseresznye, szilva, túró, mogyoró –, de értékelték az újdonságokat is. Akadt olyan versenyző, aki petrezselyemmel fűszerezett citrommal, más csipkebogyó és hársfavirág párosítással, vagy éppen a kávé és a szilvalekvár fúziójával okozott felejthetetlen pillanatokat.

A bírálatnál a fő hangsúly az ízen, a küllemen, az összetételen, az újszerűségen volt. De a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaérték is fontos szempontot jelentett, hogy a kiválasztott édességek mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető legyen, melyet bátran fogyaszthatnak akár cukorbetegek is.

A hozzávalókat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhatták a cukrászok.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták kerültek:

Meggyes-túróhabos – Nándori Cukrászda, Budapest

Csipkerózsa – Édességlabor, Budapest

Habos feketecseresznye – Nándori Cukrászda, Budapest

Meggyes felhőtorta – Suhajda Cukrászda, Budaörs

Szőke szilva – Édességlabor, Budapest

A 2018-as győztes kreációt a nyár elején választja ki a zsűri. A Magyarország Cukormentes Tortája és a Magyarország Tortája verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.

Forrás: Mindmegette

 

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.