Lovaglás – a négylábú fitneszpartner
2019-09-07  /  Szerző:   /  Egyéb, Rúzs  /  Nincs hozzászólás

A lovaglás erősen igénybe veszi a koordinációs képességet, az egyensúlyérzéket és a felfogóképességet. Ráadásul sok izomcsoportot fitten tart – egészen időskorig.

A lóval való mozgás ideális testedzés. Ezt már Hippokratész is felismerte, aki arra biztatta kortársait, hogy gimnasztikával, gyaloglással és lovaglással eddzék testüket. „Ez a sport szinte bárkinek megfelel, akinek nincs porckorongsérve, nem volt még szívinfarktusa vagy csonttörése” – magyarázza Daniela Arthold lovasedző.

Aki a lovaglást mint sportot csak félig komolyan veszi, az nem csak tétlenül ül a lovon és hagyja, hogy az állat cipelje körbe-körbe. Arthold azt mondja: „A félig sportos lovaglók a testük szinte minden izomcsoportját edzik, mivel a lóháton mindig folyamatosan alkalmazkodni kell az állat mozgásához. Az izmokra rótt terhelés nem hasonlítható semmilyen más sporthoz.”

Ez a terhelés a ló sebességétől is függ – az ügetés egész mást követel meg a lovas testétől, mint a vágta. „Ezért van az, hogy a kezdők gyakran már az edzés első 20 perce után kifulladnak” – mondja Arthold.

lo

MEGTARTANI AZ EGYENSÚLYT

A lovon ülni, illetve lovagolni nemcsak koncentrációt igényel, hanem a test megfeszítését és egyensúlyozását is. A ló mozgása különösen a hasi és a háti izmokat veszi igénybe.

Mivel a ló mozdulatait ellensúlyozni kell, folyamatosan váltogatni kell a megfeszítést és az ellazítást ahhoz, hogy az egyensúlyt megtartsuk. A medencefenék izmait szintén edzi a lovaglás, ez segít elkerülni az inkontinenciát.

Bár sokan az első lovaglóórák után izomfájdalmat tapasztalnak a combjukban és a fenekükben, a legjobban megfeszített izmok a hasizmok. Amint izomlázat érez a hasában egy lovaglóóra után, biztos lehet benne, hogy megfelelően dolgozott. Ez azért van, mert a lovon ülve a hasizmok biztosítják a helyes tartást. Ezért a lovaglás azoknak az embereknek is jó egyensúlyt nyújt, akik sokat ülnek íróasztalnál.

A lovaglás különösen ajánlott azoknak, akiknek hátproblémáik vannak, mivel lassan építi fel az izmokat, és a gerincet jobban támogatja és stabilizálja. „Ahhoz, hogy elkerüljük a helytelen testtartásból eredő károsodást, fontos, hogy a különböző izomcsoportok egyformán fejlődjenek. A lovaglással pontosan ezt lehet nagyon jól elérni” – mondja Arthold.

lo

TERMÉSZETES FESZESÍTÉS

A hasizmokon kívül a vádli, a comb, a far és a törzs izmait is edzi a lovaglás. Tehát valamennyi izmot, ami a kisportolt alakhoz szükséges. Aki hetente többször lovagol, láthatóan formálja vele az izmait.

„Idővel a lovaglóknak nemcsak lapos hasuk lesz, hanem izmos fenekük és combjuk is – ráadásul ez a sport szórakoztató, egészséges és lelki egyensúlyt is biztosít” – így Arthold.

Bár vannak olyan lovardák, amelyek fedettek és egy csarnokban lehet lovagolni, az esetek többségében a lovaglás és a ló ápolása a szabadban történik, bármilyen is legyen az időjárás. „Lehet, hogy ki kell vinni a lovat a mezőre, vagy ki kell hozni a karámból és egy laza kört ügetni vele, vagy le kell csutakolni és fel kell nyergelni az állatot a szabadban” – magyarázza
a lovas szakértő.

Akiknek saját lovuk van, vagy rendszeresen járnak lovardába, különféle időjárási körülményekkel néznek szembe, feltöltődnek napfénnyel, serkentik az immunrendszerük működését és megerősítik a szervezetüket.

lo

A LOVAGLÁS KITISZTÍTJA A FEJET

A fizikai hatások viszonylag rövid időn belül tapasztalhatók, ám valami mást is észrevehet: a jótékony hatást a lélekre. „A ló olyan, mint egy tükör, és roppant érzékeny. Aki lovasként odafigyel erre, az megnyugszik és kikapcsol, a stressz érzése pillanatok alatt elpárolog. Sokaknak tehát a lovaglás felér egy meditációval és egyúttal csodálatos egyensúlyt jelent a mozgalmas hétköznapokban” – mondja Arthold. Tudatosabbak és bátrabbak leszünk, jobban fogunk bízni a saját képességeinkben.

Végül, de nem utolsósorban, amikor lovakkal foglalkozunk, megtanulunk türelmesnek lenni. A belső béke és a következetesség alapvető tulajdonságok, ha lovakkal edzünk és dolgozunk. „Azok, akik idegesek vagy stresszesek, ellenállást fognak tapasztalni és nem járnak sikerrel – mondja Daniela Arthold. – Azok, akik csapatot tudnak alkotni a lovukkal, olyanfajta harmóniát élnek át, ami semmilyen más sportban nem tapasztalható meg.”

lo

A MEGFELELŐ FELSZERELÉS

Sisak

A felszerelés legfontosabb része. Még a legjobbakkal is előfordul, hogy leesnek a lóról, így fontos, hogy a felnőttek soha ne másszanak „felül semmi” öltözékben nyeregbe. Figyelj oda a modell DIN-szabványára, hogy teljesítsd a minimális követelményeket, melyeket a lovaglósisakoknak szükséges.

Csizma

Ha lovakkal foglalkozol, mindig viselj erős cipőt, ami jól tartja a lábadat. A lovaglási stílustól függően ez lehet például robusztus westerncsizma vagy speciális lovas bokacsizma.

Kesztyű

A kesztyűk nemcsak télen szükségesek, melegebb időben is jó védelmet nyújtanak a kéznek – különösen a lovak ápolásánál.

Lovaglónadrág

A lovaglónadrágnak mindenekelőtt kényelmesnek kell lennie és soha nem szabad csípnie vagy dörzsölnie. A westernlovasok ezért könnyen kezelhető sztreccsfarmert szeretnek viselni, máskülönben eleinte megteszi a klasszikus lovaglónadrág.

Forrás: Activebeauty

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.