Katie Francoise: “Nem volt könnyű férfi aggyal gondolkodni…”
2017-12-07  /  Szerző:   /  Ajánló, Egyéb  /  Nincs hozzászólás

Katie Francoise, Franciaországban élő írónő izgalmas és életszerű könyveivel hívta fel magára az olvasók figyelmét. Fájdalommal, szerelemmel és szenvedéllyel átitatott regényei komoly sikereket érnek el a könyvpiacon.

Miért választottál írói álnevet, és miért épp franciát?

Amikor megírtam az Egy igaz szerelem történetét, senki nem tudott róla. Mivel meglepetést akartam okozni a családomnak, így arra a döntésre jutottam, hogy álnevet fogok használni, hogy ne jöjjenek rá, ha meglátják a reklámokat a könyvről. A névvel kapcsolatban sokat gondolkodtam és végül azért választottam francia nevet, mert szeretném, ha majd idővel, itt Franciaországban is megjelennének a könyveim.

Miért költöztél külföldre?

Amikor megismerkedtem a férjemmel már akkor tudtam, hogy valamelyikünknek költöznie kell, mert a 2000 km nagyon nagy távolság lett volna a kapcsolatunknak. Neki sokat kell utaznia a munkája miatt, ezért hosszas beszélgetés után úgy döntöttünk, hogy én jövök ki hozzá.  Aztán tíz évvel ezelőtt karácsonykor eljött hozzám Magyarországra és kikért a családi háztól, elkért a szüleimtől.

Mivel foglalkozol civilben?

Egy ideig gyerekekkel foglalkoztam, de most már csak az írás tölti ki a napjaimat. Szerintem egy jó könyv megírásához idő kell, ezért is döntöttünk a férjemmel úgy, hogy legyen ez a főállásom.

Hogyan telnek a napjaid, mi motivált az írásra?

A napjaim ugyan úgy telnek, mint mindenki másé, főzök, mosok, takarítok, annyi különbséggel, hogy mindig van velem egy toll és papír, hogy ha valami eszembe jut, egyből le tudjam írni. Nagyon szeretek fantáziálgatni, és ezekből egyszer csak elkészül egy kézirat. Az első kéziratomat is így készítettem el. Csak írtam és írtam, aztán odaadtam a barátnőmnek, hogy mit szól hozzá. Igazából az ő akkori hozzáállása motivált, hogy próbáljam meg kiadatni. Most pedig azok az olvasóim, akik várják az újabb történeteimet. Nem szeretnék csalódást okozni nekik. Azt hiszem ez a legnagyobb motiváló erő.

A családod mit szólt hozzá, hogy írsz, és megjelennek a könyveid?

Eleinte titok volt, de mikor megtudták, nagyon örültek. Az Egy igaz szerelem története premierje előtt egy héttel mondtam el a szüleimnek, mert haza kellett utaznom a bemutatóra. A facebook oldalt mutattam meg nekik először, de fogalmuk sem volt, hogy mit kell ott nézniük. Aztán rámutattam a képemre, és mondtam, hogy meg fog jelenni az első könyvem. Mind a ketten büszkén néztek rám, aztán amikor megkapták a könyvem, egyből ki is olvasták.

Az második regényed igaz történetet dolgoz fel, a legújabb, a Bosszú sorozat azonban fikció. Melyiket volt nehezebb megírni? Miért?

Azt hiszem, hogy az Utolsó. Esélyt nehezebb volt megírni, mert az félig igaz történet. Fikciót szerintem könnyebb papírra vetni, mert ott a fantáziádra vagy bízva, azt írhatsz, amit csak akarsz. Viszont, ha igaz történetről van szó, akkor ott azt is figyelembe kell venned, hogy mindent úgy írj le, ahogy megtörtént. Természetesen az Utolsó. Esély csak félig igaz, és az igazság köré kellett felépítenem egy olyan történetet, hogy mindenki élvezhesse. Ebben a könyvben minden, ami a múltban, visszatekintésként jelenik meg, valóban megtörtént velem, és ez az igaz része a könyvnek. A jelent kellett felépítenem úgy, hogy egy egész történetet kapjon az olvasó. Azt gondolom, hogy az a könyv mindenkinek mást üzen. Akik hasonló cipőben jártak/járnak mint én, azok megértik az igaz oldalát és a mondanivalóját.

Úgy tudom, hogy a Bosszúban rendesen van erotika. Hogyan írsz meg egy erotikus jelenetet? Olvastál direkt ezért ilyen típusú könyveket, vagy könnyedén, fejből tudod írni?

Igen, a Bosszúban sok az erotika, de szerintem ez is kell az olvasónak. Az erotikus jelenetek megírásában sokszor kikértem mások véleményét, illetve az általam olvasott könyvekből s merítettem. Igazából, az volt a legnagyobb kihívás a számomra, hogy nőként hogyan írjam le egy férfi érzéseit, gondolatait, vágyait az ágyban.

Az első részt férfi szemszögből írtad meg. Hogyan tud egy nő férfi aggyal gondolkodni?

Nem volt könnyű férfi aggyal gondolkodni. Ha megakadtam, a férjem és a barátai mindig kisegítettek. Voltak olyan fordulópontok, amelyeken nem tudtam továbblendülni. Ilyenkor segítséget kértem a fiúktól, hogy az adott szituációt ők hogyan oldanák meg. Arra azonban nem számítottam, hogy ugyanazt a történetet megírni női aggyal még ennél is nehezebb volt. Már adott volt a történet, de mégis másnak kellett lennie, hiszen egy nő máshogy éli meg a dolgokat, mint egy férfi. Szerintem a nők sokkal összetettebbek, sokkal nehezebb kitalálni a gondolataikat, míg a férfiak gondolkodása egyszerűbb, nem komplikálják túl a dolgokat.

Hogyan épül fel a Bosszú sorozat?

A bosszú ébredése Nathan életét és érzéseit mutatja be, hogy miként tudja feldolgozni szülei elvesztését és hogyan jut el arra a pontra, hogy megbosszulja apja halálát. Természetesen, nincs könnyű dolga, mert beleszeret annak a lányába, aki tönkretette a családját. El kell döntenie, hogy mi a fontosabb, a bosszú vagy a szerelem. Saját magával is harcol emiatt, épp ezért hoz sokszor olyan döntést, amelyet megbán.

A halálos vonzódásban, mely a trilógia második kötete,  Jessica és Nathan kapcsolatát követhetjük nyomon, és abban is sok mindenre választ kap az olvasó, ami mondjuk a Harag ébredésében nyitott kérdés maradt. Mindkét könyvben bőven van szenvedés, harag, szerelem, és megbocsátás.

Mire vagy a legbüszkébb a könyveiddel kapcsolatban?

Nagyon büszke vagyok arra, hogy az Utolsó. Esély című könyvem, 2017- ben bekerült a top 50 Aranykönyv díjra jelölt könyvek közé. Számomra ez nagyon nagy megtiszteltetés, köszönöm az olvasóimnak, hogy idáig eljuttattak.

Katie Francoise regényei itt elérhetők.

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.