Hivatalosan a kis hercegek nem is Kate és Vilmos herceg gyerekei
2018-08-26  /  Szerző:   /  Párkapcsolat  /  Nincs hozzászólás

Kate Middleton és Vilmos herceg három gyönyörű kisgyerek büszke szülei, az 5 éves György hercegnek, a 3 éves Sarolta hercegnőnek és a négyhónapos Lajos hercegnek. Azonban hivatalosan nem ők döntenek a gyerekekről, a királyi udvar szabályai szerint ugyanis a gyerekek gyámja az uralkodó.

Egy 300 éves törvény szerint az uralkodónak vétójoga van minden fontos kérdésben az unokákat illetően addig, míg kiskorúak. A törvényt 1717-ben fogadták el I. György király idejében, mivel az uralkodó elég rossz kapcsolatban volt fiával, a későbbi II. Györggyel, törvénybe vették, hogy ő legyen fia gyermekeinek a hivatalos gyámja.

Ez azt jelenti, hogy a királynő felelt Vilmos és Harry hercegekért, míg kiskorúak voltak, azonban az nem tiszta, hogy György, Sarolta és Lajos hercegekre is vonatkozik-e a szabály, ugyanis ők Erzsébet dédunokái, és I. Györgynek nem volt dédunokái, amikor a törvényt meghozták, így nem is foglalták bele a dédunokák kérdését. Mindenesetre, amikor Károly hercegből király lesz, rászáll Kate Middleton és Vilmos gyerekeinek, valamint Harry herceg és Meghan Markle jövendőbeli sarjának a hivatalos eltartása.

Hogy is néz ki a valóságban ez? Az uralkodó dönt a gyerekek neveléséről, utaztatásáról és tanulmányairól. A hivatalos szabályzat szerint a király(nő) abba is beleszólhat, hogyan nevelik, tanítják a gyerekeket, hogy kik gondozzák őket, és a házasságukat is ő hagyja jóvá. Volt már rá példa, hogy Erzsébet királynő is alkalmazta a törvényt, amikor Károly herceg Skóciába vitte a gyerekeket, előtte a királynőtől kellett hivatalosan engedélyt kérnie. Egyszer Erzsébet meg is tagadta ezt a jogot, amikor Diana magával akarta vinni Ausztráliába a fiait nem sokkal halála előtt.

A törvény létezése miatt nem volt gyermektartási tárgyalás Diana és Károly válásakor sem, ugyanez volt a helyzet, amikor Beatrix és Eugénia hercegnők szülei, András yorki herceg és Sarah Ferguson is elváltak. Mivel gyakorlatilag nem ők a trónörökösök hivatalos gyámjai, így az eltartásukat sem kellett áttárgyalni a váláskor.

Igaz, hogy ez a törvény a mai napig létezik, de a királyi család nem csinál belőle nagy ügyet, úgyhogy nem kell attól félnünk, hogy Károly herceg majd felülbírálná fiai szülői döntését, ha majd király lesz.

Forrás: Glamouronline

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.