Gyorskaja és gyorsszerelem a modern világban
2018-11-19  /  Szerző:   /  Tudomány  /  Nincs hozzászólás

Ha a múlt század a sebesség évszázada volt, ezt a századot akár a szuperszónikus évszázadnak is nevezhetnénk. A technológiai fejlődés növekedése maga után von egy felgyorsult világot is: megszoktuk már a gyorskaját, de a vajon a gyors szerelmet is ugyanolyan jól elfogadjuk?

Ami 20 évvel ezelőtt csak sci-fi-s álom volt, most már valósággá vált. A mobiltelefonok szuper számítógépekként is használhatóak, szinte azonnal tudunk kommunikálni egymással, távolságtól függetlenül, és azonnal meg tudunk oldani bármiféle szociális vagy professzionális problémát csupán egy e-mail elküldésével. De hogyan néz ki a magánéletünk egy olyan világban, ami olyan gyors, mint a szél és a gondolat?

Nos, manapság az a szokásunk, hogy mindenre gyorsan válaszolunk, és mindig kapcsolatban vagyunk az emberekkel, ez pedig arra késztet minket, hogy az élet más területein is mindig az azonnali dolgokat keressük, a türelem pedig már szinte eltűnik az életünkből. Régen a szerelmesek még időt szántak az udvarlásra, a kölcsönös megismerésre, a találkozásokra, amely több időt vett igénybe, így jobban meg tudták ismerni egymást. Manapság pedig az ismerkedés fázisa gyakran online felületen zajlik és csak egy bizonyos elő-kiválasztás alapján kerül sor a tényleges találkozóra.

Gyors randi vagy gyors szex

A technológia rohamos fejlődése a szerelemmel kapcsolatos dolgokba is beleavatkozik. A Tinder például mindenkinek lehetőséget biztosít arra, hogy olyan személyekkel ismerkedjen meg, akik a közelben élnek, vagy akik hajlandóak arra, hogy akár egy éjszakát is eltöltsenek egy személlyel csupán a másik külsejének megítélése alapján. Való igaz az, hogy még így is vannak olyan kapcsolatok, melyek ezen a felületen születnek és melyek házassággal végződnek, azonban a legtöbb esetben csak egy kellemes kalandot találhatnak maguknak a társkeresők a Tinderen. Manapság az idő hiánya miatt sok fiatal kedveli a mobilos társkereső applikációkat vagy a netes társkeresőket. Sok esetben az itt megismert személlyel való első randi leginkább egy munkahelyi interjúra hasonlít, ahol a randi partnerek megtudhatják, hogy hol dolgozik a másik, milyen múltbéli tapasztalataik vannak és milyen jövőbeli terveik vannak, illetve mit várnak el a párkapcsolattól. Az összes olyan információ, melyet régen rendre, hosszabb idő alatt tudtak volna meg a randi partnerükről, manapság már az első szemtől szembe való találkozás előtt megtudhatják az online felületekről.

Előnyök és elégedetlenségek

Az internetes társkeresők elterjedésével, sokkal több időt tudunk megspórolni, hiszen az online felületen már elő tudjuk szűrni a személyeket, így csak azokkal találkozunk, akik megfelelnek az elvárásainknak, és akikről úgy gondoljuk, hogy a való életben is jól együtt tudnánk működni. A hagyományos társkeresés hívei azonban ebben a felgyorsult világban sokszor nagyon nehezen tudják megtalálni a párjukat, és sokan inkább az egyedüllétet választják. A hagyományos ismerkedést kedvelők szerint a manapság fénykorát élő internetes társkeresés elterjedésével az emberek nem tudják megismerni elégségesen a partnerüket, hiszen a rohanó világban mindent azonnal szeretnének megkapni, és nem fektetnek bele kellő energiát abba, hogy közelebbről is megismerjenek valakit. A folyamatosan fejlődő technológiához nehéz ugyan hozzászokni, hiszen sokkal gyorsabb tempóban változik, mint az emberi psziché, azonban mi mégis úgy gondoljuk, hogy idővel mégis kénytelenek leszünk ezt megszokni, hiszen a társkeresésben az idő előrehaladtával egyre inkább fog előtérbe kerülni és elfogadottá válni az online társkeresés.

Merre tart a szerelem?

Sokan úgy vélik, hogy a gyorsan kialakult kapcsolatok sokkal gyorsabban is véget érnek. Ha a párkapcsolat csak fizikai vonzalmon és a számítógép által javasolt összeillőségen alapszik, a férfi és nő közötti kapcsolat hajlamos ugyanolyan gyorsan megszűnni, mint amilyen gyorsan kialakult. Ezután pedig az emberek egy másik partner után néznek. Lehet, hogy régen, amikor az átlagos élettartam még 45-50 év körül volt, az emberek még életre szóló kapcsolatokat kötöttek, azonban egy olyan században, amikor a fiatalság időszaka egyre inkább kitolódik, nagyon nehéz megállnunk az első nagy szerelemnél. Sokan azt mondják, hogy a házasság igazából egy lottószelvény, és vagy megtalálod azt, aki neked való, vagy egész életedben keresed a hozzád illő személyt, de valahogy mégsem találod meg. Sőt az is valószínű, hogy a szerelem kialakulásának semmi köze nincs a lassú vagy a gyorsan fejlődő világhoz.

Nehéz megmondani azt, hogy a közeljövőben milyen tempóban fog majd kialakulni a szerelem az emberek között, az viszont biztos, hogy férfi és nő között mindig is lesz majd szexuális vonzalom. Lassú vagy gyors, a szerelem egy olyan kötél, mely összeköti az embereket, ami motivál, szárnyakat ad és inspirál. A szerelem képes alkalmazkodni a lassan és gyorsan változó világhoz is, és nagyon reméljük, hogy túléli majd a szuperszónikus technológia időszakát is.

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.