Egészséges a párkapcsolatod? 3 jel, hogy már nem működik megfelelően!
2017-09-13  /  Szerző:   /  Egyéb, Párkapcsolat  /  Nincs hozzászólás

Egészséges párkapcsolatban élsz? Bizonyára sokszor megkérdezted már magadtól azt, hogy vajon toxikus párkapcsolatban élsz, vagy a párod a lelki társad? Van néhány különbség – még ha ezek sokszor nagyon jelentéktelennek is tűnnek – az olyan párok között, akik hosszú távon is kitartanak egymás mellett és az olyan párok között, akik egyszerűen nem tudnak kijönni egymással.

Kétféle párkapcsolat létezik: az egészséges és a toxikus, azonban nem mindig tudjuk őket pontosan megkülönböztetni. Alábbi cikkünkben leírjuk azokat a jeleket, amikre mindenképpen figyelned kell!

Kommunikáció, kompromisszum, elköteleződés, kompatibilitás, viselkedés és tisztelet – ezek azok a dolgok, melyeknek mindenképpen meg kell lenniük egy egészséges párkapcsolatban. De mi történik akkor, ha nem egy egészséges párkapcsolatban élsz?

A toxikus párkapcsolatot a párok közötti érzelmi, mentális vagy fizikai konfliktusok szintjéről nevezték el így. Nagyon sokszor a romantikus kapcsolatok toxikusak. Az egyetlen út, hogy elkerüld a toxikus kapcsolatokat az az, ha nem alakítasz ki komoly párkapcsolatot egy olyan személlyel, aki jól tud manipulálni és bántalmazni. Azonban amikor megismersz valakit, ezt nagyon nehéz felismerni, mert ezek a tulajdonságok mindig el vannak rejtve.

Egy manipulatív, bántalmazó embernek problémái vannak az önkontrollal. Ha a párod sokszor nem tudja kontrollálni magát, például a párkapcsolatotok elején megmondja, hogy mi nem tetszik neki az öltözékedben, vagy azt mondja, hogy sokkal jobban nézel ki smink nélkül és sportcipőben magas sarkú cipő helyett, akkor biztosan egy manipulatív emberrel van dolgod. Lassan-lassan ezekhez hasonló utasítgatásokat tesz neked mindaddig, míg ő fog mindent a kezében tartani és irányítani. Ha a te párod is ilyet csinál, akkor tudd, hogy nem egy egészséges párkapcsolatban élsz.

Az elszigetelődés egy olyan manipulatív technika, amit a toxikus emberek csinálnak. Először a párod az idődet fogja uralni és azt fogod hinni, hogy szeret veled lenni, azonban igazából nem csinál veled mást, minthogy elszigeteljen a családodtól és a barátaidtól. Ha nem élsz egy egészséges párkapcsolatban, az alábbi mondatokat fogod hallani a párodtól: „azt hiszem a barátaid nem is kedvelnek engem” vagy „féltékenyek, mert végre azt látják, hogy téged is boldoggá tesz valaki”. Lassan-lassan kötődni fogsz ehhez az emberhez és nem veszed majd észre azt, hogy manipulál. Csak azt fogod elhinni, amit ő mond neked, és a családodtól vagy barátaidtól kapott tanácsokat sértésnek fogod venni. Rossz véleményed lesz majd magadról és nem fogod már tudni, hogy ki vagy valójában. Érzelmileg instabil leszel és elveszted az önbecsülésedet is.

Ha úgy gondolod, egy egészségtelen kapcsolatban vagy, ideje minél hamarabb menekülőre venned. Nem csak elmenni, hanem egyenesen futni, menekülni kell egy ilyen ember elől! Még abban az esetben is, ha sokszor egy pszichoterapeuta helyre tudja hozni az ilyen helyzeteket, a bántalmazó kapcsolatok gyakran érzelmi zavarokkal is járnak, melyekből nagyon nehéz lesz majd kigyógyulnod.

Ha tudod, hogy nem egy egészséges párkapcsolatban élsz, minden jogod megvan arra, hogy feladd azokat a dolgokat, melyek rosszat tesznek neked. Megérdemled, hogy boldog légy, és megérdemled, hogy kivond magad egy ilyen lelkileg megterhelő élethelyzetből és párkapcsolatból.

Szólj hozzá