A legfontosabb szűrővizsgálatok nőknek
2019-08-09  /  Szerző:   /  Rúzs  /  Nincs hozzászólás

Bár az egészséges életmód, a testedzés és a megfelelő étkezés a megelőzés szempontjából mind nagyon fontosak, vannak sajnos olyan dolgok, amelyeket nem befolyásolhatunk. A rendszeres szűrővizsgálatok pedig lelki nyugalmunkon kívül pontosan azért szükségesek, hogy minél előbb lépni tudjunk, ha bekövetkezik a baj. Most összegyűjtöttük, melyek azok, amelyek minden nő számára elengedhetetlenek.

egeszseg 

Méhnyakrák-szűrés

A betegség már legkorábbi stádiumaiban is jól felismerhető, ilyen esetben pedig a végleges gyógyulás is lehetséges. Sajnos azonban, mivel nem sokan veszik komolyan a szűrést, a méhnyakrák a statisztikák szerint az egyik legnagyobb halálozási arányú megbetegedés hazánkban. A rendszeres, évenkénti vizsgálatot általában 20-21 éves kortól javasolják, azonban ha már ezelőtt is aktív szexuális életet él valaki, annak ajánlott ezt előbb elkezdeni.

Bőrvizsgálat

Évente egyszer ajánlott szakorvossal átnézetni anyajegyeinket, sőt, ha sok van belőlük, legjobb, ha ezt félévente tesszük meg ezt. Havi egyszer bőrünk esetében is végezzük önvizsgálatot, a gyanús anyajegyeket, szemölcsöket, pigmentfoltokat kövessük figyelemmel, és ha változást észlelünk méretükben vagy formájukban, minél előbb forduljunk orvoshoz!

Mellrák szűrés

Az évente történő, nőgyógyász által végzett vizsgálat első látogatásunktól kezdve kötelező, 20 éves kortól pedig a rendszeres önvizsgálat is elengedhetetlenné válik. Ezt a menstruációt követő napokban tegyük meg, mivel ekkor a legkevésbé mirigyes a mellek állománya, így ha csomó vagy rendellenesség alakul ki bennük, azt ilyenkor a legkönnyebb észrevennünk. 40 éves kor felett a melleket mammográfia során vizsgálják.

egeszseg

Tüdőszűrés

A tbc és a tüdőrák nem csak a dohányzókat veszélyezteti, kezdeti stádiumukban a betegségek pedig teljesen tünetmentesek, ezért kiemelkedően fontos, hogy évente részt vegyünk a szűrővizsgálaton, akkor is, ha semmilyen panaszunk nincs. A rendszeres tüdőszűrés már fiatalon, 20 éves kortól is javasolt.

Teljes vérkép

Szintén évi gyakorisággal ajánlott ’nagy labort’, vagyis teljes vérkép- és vizeletvizsgálatot készíttetni, amelyben a pajzsmirigy működésre vonatkozó TSH szintet is kimutatják, hiszen a pajzsmirigyzavarok nagy része tipikusan a ’női betegségek’ körébe tartozik.

egeszseg

Vastagbél és végbél vizsgálat

A vastagbélrák szűrés általában 50 éves kor felett válik szükségessé, bár egyes esetekben – például, ha családunkban fordult már elő béldaganat – érdemes lehet 40 éves kortól elkezdeni. A szűrővizsgálatot, ha nem merül fel panasz, ezután elég csak 5 évente elvégezni.

Csontsűrűség mérés

Hazánkban a lakosság 7-10 százalékát érinti a csontritkulás problémája, az első csontsűrűséget mérő szűrővizsgálat pedig a változókorba lépés idején lesz esedékes, utána általában 2 évente kell megismételnünk. Azonban genetikai hajlam esetén, csontritkulást okozó gyógyszerek szedése mellett, 1. típusú diabétesz fennállásakor, máj- vagy vesebetegségben, esetleg pajzsmirigy túlműködésben szenvedőknél a vizsgálat akár évente is szükséges lehet.

Forrás: Activebeauty

 

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.