9 hiba, melyet idővel tanulunk meg az elrontott párkapcsolatainkból
2018-09-18  /  Szerző:   /  Párkapcsolat  /  Nincs hozzászólás

Az élet során mindannyian követünk el hibákat úgy az üzleti életben, mint a baráti kapcsolatainkban és a párkapcsolatainkban is. A hibák elkövetése az élet teljesen természetes velejárói, melyek által nem csak kudarcokat élhetünk át, hanem megtanulhatjuk azt is, hogyan fejlődjünk, növekedjünk, és hogyan érjünk meg szakmailag, szociálisan és érzelmileg. Alábbi cikkünkben felsorolunk 9 olyan hibát, melyet idővel tanulunk meg az elrontott párkapcsolatainkból, és amelyek megtanítanak minket arra, hogy melyik az a helyes út, amelyen tovább szeretnénk haladni a jövőben.

1. Türelem hiánya

Egy párkapcsolatban nagyon fontos a türelem. Bár alapvetően nem mindannyian rendelkezünk ezzel a képességgel, mégis egy párkapcsolatban valamennyire meg kell tanulnunk türelmesnek lenni, és nem mindent impulzusoktól vezérelve cselekedni. A türelem képességét gyakran alábecsülik egy párkapcsolatban, azonban el sem tudjuk képzelni, hogy türelemmel mennyi problémát meg lehet oldani. Ha hosszú távú, tartós párkapcsolatot szeretnétek, mindenképp azt tanácsoljuk, hogy dolgozzatok azon, hogy kialakítsátok magatokban ezt a képességet, ugyanis lehetséges, hogy idővel ez lesz a hosszú távú, virágzó párkapcsolat titka.

2. Partner megváltoztatása

Egy párkapcsolatban talán a legnagyobb hiba mindig az, ha meg szeretnénk változtatni a partnerünket. Lehet, hogy tetszik nekünk a párunk, de mégis úgy gondoljuk, hogy lenne pár dolog, amiben így is egy kis kiigazításra szorul. Az embereknek nagyon nehéz megérteniük azt, hogy bármennyire is szeretnénk megváltoztatni a másikat, tökéletesen soha nem fog sikerülni olyanra formálni őt, amilyennek mi szeretnénk látni. Mondogathatjuk a párunknak, hogy mi minden zavar benne, ő pedig eldöntheti, hogy akar-e/ tud-e változtatni ezeken, azonban soha nem szabad elfelednünk azt, hogy senki nem szeretne egy olyan párkapcsolatban élni, ahol nem tudják elfogadni olyannak, amilyen, és ahol mindig valaki tudtára adja, hogy valami nem stimmel vele.

3. Túlzott függetlenség iránti vágy

Manapság sok olyan nő éli szingli kis életét, akik bátran kijelentik azt, hogy meg tudnak állni saját lábukon, és hogy nincs szükségük semmilyen támogatásra, főleg nem férfiak részéről. Mindeközben pedig azon siránkoznak, hogy nem találják azt a férfit, aki mellett igazi nőnek érezhetik magukat. Ezzel csak az a baj, hogy függetlenségükkel a nők nem engedik magukhoz közel a férfiakat, a férfiak pedig azt érzik, hogy nem tudnak igazi férfiként viselkedni a párkapcsolatban. Ha te is független nőnek érzed magad, akkor a mi tanácsunk az, hogy még ha nincs is szükséged rá, mégis tanulj meg másoktól is elfogadni segítséget és támogatást, hiszen ezáltal közelebb engeded őket magadhoz és nagyobb esélyed lesz egy bensőségesebb kapcsolat kialakítására is.

4. A párkapcsolaton belüli három egység nem elfogadása

Egy párkapcsolatban mindig három egységnek kell jelen lennie: én, te és mi. Nagyon sok olyan párkapcsolat van, ahol a párok nem tudják elfogadni azt, hogy nem csak a „mi” létezik, hanem az „én” is és a „te” is. Egy párkapcsolatban mindenképpen törekednünk kell arra, hogy külön is töltsünk időt egymástól úgy, hogy megtartsuk a saját, személyes életterünket is. Ha a párunk azt mondja, hogy „A barátaimmal szeretnék szervezni egy programot hétvégére” akkor ez a kijelentés nem szabad azt jelentse számunkra, hogy „Nem szeretlek, és nem szeretnék veled időt tölteni”.

5. A karrier első helyre való sorolása

Sokan azt gondoljuk, hogy a munkahely és karrier egy biztos pont az életünkben, egy olyan dolog, ami bármi történjen is, mindig ott lesz nekünk és mindig segíteni fog rajtunk. Lehet, hogy tényleg vannak olyan személyek, akik teljes mértékben elégedettek a karrierjükkel és soha nem éltek még meg kudarcokat ezen a téren, azonban mégis eljön majd egy olyan pillanat, amikor az ember belefárad a mindennapi hajtásba és egy kis kikapcsolódásra, egy kis pihenésre fog vágyni. Ha pedig az évek során elhanyagolja a szociális kapcsolatait, a barátait, és nem próbál meg kialakítani egy stabil párkapcsolatot, akkor végül rájön arra, hogy bármennyi siker is érte a karrierjében, végül nem lesz senki mellette, akivel ezt kiélvezhetné.

6. A hála kifejezésének az elhanyagolása

Egy párkapcsolatban sokszor természetesnek vesszük az apró figyelmességeket. Ha például a párunk felporszívózik vagy bevásárol, akkor sokszor nagyon természetesnek vesszük, és nem érezzük azt, hogy emiatt ajándékokkal kellene elhalmoznunk őt. Azonban az igazság az, hogy mindannyiunknak jólesik a dicséret, a férfiaknak pedig kifejezetten tetszik az, ha még a legapróbb jó cselekedeteiket is megdicsérik. Egy párkapcsolatban félre kell tennünk a hiúságunkat és az önteltségünket és ki kell fejeznünk a hálánkat és dicséretünket a párunk felé, főleg akkor, ha tudjuk, hogy ez milyen sokat jelent majd neki.

7. Elégedetlenség és rugalmatlanság

Egy párkapcsolat kialakításakor nagyon fontos az, hogy először saját magunk legyünk elégedettek önmagunkkal, hiszen hogyan is tudnánk elfogadni egy másik embert az életünkben, ha saját magunkat nem tudjuk elfogadni? Egy párkapcsolatban mindenképp meg kell tanulnunk rugalmasnak, toleránsnak és megértőnek lenni, hiszen csak ezekkel a képességekkel tudunk túllépni azokon a nehézségeken, amelyek a párkapcsolat életében bekövetkezhetnek.

8. Határok megszabására való képtelenség

Azért, hogy működjön a párkapcsolat, egyes emberek olyan dolgokat is elviselnek, melyekkel nem érzik komfortosan magukat. Sokan addig tűrnek egy párkapcsolatban, míg azt nem érzik, hogy ezentúl így már nem mehetnek tovább a dolgok, akkor pedig valósággal egy erős vita formájában kirobbannak. A kommunikáció hiánya és a félelem attól, hogy elmondd, mi zavar a párkapcsolatban, távol tartanak téged az egészséges párkapcsolattól. Egy hosszú távú párkapcsolat kialakításához azonban mindenképp szükség van arra, hogy nyíltan kifejezzük a nemtetszésünket is, és akár konfliktusokkal is megvitassuk és megoldjuk a problémákat.

9. A kiszolgáltatottság érzésének hiánya

Egy egészséges párkapcsolatban hagynunk kell magunkat kiszolgáltatott helyzetbe is kerülni. Ha mindig erősnek akarunk látszani és akkor sem ismerjük el, hogy problémáink vannak, amikor már elkezdik felemészteni az életünket, akkor ez semmiképp sem fog jó hatással lenni a párkapcsolatunkra. A párkapcsolatban engednünk kell a párunknak, hogy meglássa a gyenge és rossz pillanatainkat is, hiszen a kiszolgáltatottság érzésének hiánya megakadályozza a hiteles párkapcsolat kialakulását.

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.