9 baki, amit elkövethetsz egy éttermi randin
2018-04-19  /  Szerző:   /  Randi  /  Nincs hozzászólás

Az etikett nehezen definiálható illemkódex, amelynek szabályai kultúránként, helyzetenként és társaságokként változhatnak. Nem egyszerű téma, nem is szeretnénk túlbonyolítani, ezért a következőkben a legalapvetőbb – de mégis gyakori – hibákra hívjuk fel a figyelmet. A félreértések elkerülése végett: az etikett nem ott kezdődik, amikor villát ragadsz a kezedbe, hanem jóval korábban!

Hibák vacsora előtt:

1. Nem megfelelő éttermet választasz!

Egy étterem több szempontból is minősíthetetlennek számíthat. Egyrészt lehet rossz színvonalú: a pincérek durvább modorral bírnak, mint Shrek, a bútorok lepukkantak, az ételek pedig ehetetlenek. Ennek elkerülésére érdemes alaposan ellenőrizni a helyet, akár online, akár személyesen. Egy első (vagy második) randira nem szerencsés túlságosan romantikus hangulatú intézményt sem választani. Az éttermet a férfinak ildomos kiválasztania, azt azonban nem árt tudni, hogy a randi partnerünk milyen ételeket szeret. Egyáltalán nem jó élmény az, amikor egy steak house-ban ülve derül ki, hogy partnerünk vegán, aki évek óta csak magokon él, és még a madársalátát is undorítónak találja az elnevezése miatt.

2. Nem öltözöl az alkalomhoz illően!

Bár sok helyen elég, ha egy randira a férfiak egy sötét farmert és egy inget vesznek fel, mégis nem árt tisztában lenni az általános divatbakikkal, amit nem csak az első randin, hanem minden helyzetben érdemes elkerülni. Az első randin a nyakkendő és zakó szinte már sehol sem alapfeltétel, de az adott étterem honlapját mindig érdemes leellenőrizni, ugyanis vannak helyek, amelyek dressz kódot adnak meg!

3. Nem tudsz rendesen leparkolni!

Ha a randi partnered saját autóddal fuvarozod az étterembe, akkor a parkolásnak is vannak szabályai. Ilyenkor illik tudni, hogy hol van az étterem, ha pedig megtaláltad, akkor a parkolóhely keresgélése ne tartson tovább öt percnél. Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felkutatni a közeli fizetős parkolókat.

4. Nem foglalsz asztalt!

Egy randit könnyen tönkretehet, ha kiderül, hogy nem foglaltál asztalt, az étterem pedig tele van. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak arról gondoskodsz, hogy legyen helyetek, hanem arról is, hogy az asztal ne a mosdókhoz vagy a bejárathoz közel legyen, hanem ideális helyen.

5. Előre engeded a randi partnered!

A hölgyek előre szabály az élet egyéb területein működhet, de nem ebben az esetben. Az étterembe mindig a férfi lép be elsőként, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet.

Hibák vacsora közben:

6. Olyan bort rendelsz, ami nem passzol az ételhez!

Egy randi alkalmával akár előre is tájékozódhatunk a kiválasztott étterem kínálatáról, a legtöbb étterem honlapja ugyanis rendelkezik itallappal is. Ha nem tudjuk, hogy a kiválasztott ételhez milyen bor illik a leginkább, bátran hagyatkozzunk a sommelierre vagy felszolgálóra, és fogadjuk el azt, amit ő ajánl nekünk.

7. Nem megfelelően használod az evőeszközöket!

Egy étteremben egy alaposan megterített asztalnál akár három pohár, három tányér, és egy rakatnyi evőeszköz is várhat bennünket. Ha valami igazán csúcs helyre keveredünk, akkor a szabály az, hogy étkezésenként egy evőeszközt (vagy evőeszközpárt) használunk fel, és kívülről haladunk befelé. Ha a tányér jobb és baloldalán elfogytak az evőeszközök, akkor jöhetnek a tányér fölé helyezett evőeszközök.

8. Csak az evésre koncentrálsz!

A vacsora társasági esemény, még akkor is, ha csak két ember vesz részt rajta. Soha ne feledd, hogy a legfontosabb a partnered, ezért illik folyamatosan a figyelmedről biztosítani őt, a mobilt pedig illik kikapcsolni, vagy legalább lehalkítani.

Hibák vacsora után:

9. Nem tudod eldönteni, hogy ki fizessen!

Manapság már nem feltétlenül kötelező a férfinak fizetni, igaz, úriemberként illik felajánlania azt. Egy másik felfogás szerint az a fél fizet, aki kezdeményezte a randit. A borravaló mértéke hazai intézményekben rendszerint a számla 10-15 %-ának felel meg. Egy igazi gentleman diszkréten egyenlíti ki a számlát, és nem villant meg kötegnyi papírpénzeket. És ha már itt tartunk, sem slusszkulcsot vagy méregdrága mobilt sem.

 

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.