7 tipp, hogyan szakíts a pároddal anélkül, hogy megbántanád őt
2018-05-28  /  Szerző:   /  Párkapcsolat  /  Nincs hozzászólás

Szakítani a párunkkal, akivel akár hosszú éveket voltunk együtt, nem egyszerű feladat. A szakítás akkor is nehéz, ha már semmiféle érzelem nem fűz össze a párunkkal, de főleg akkor nehéz, ha még vannak érzelmeink a párunk iránt, de mégis meg kell hoznunk egy döntést, mert úgy érezzük, hogy nem jó irányba haladna tovább a kapcsolatunk. Alábbi cikkünkben arra adunk pár tippet, hogyan szakítsunk a párunkkal úgy, hogy kevésbé bántsuk meg őt.

1. Ne kerüld el őt, még mielőtt szakítanátok!

Sokan mielőtt szaktani készülnek a párjukkal, általában távolságtartókká válnak. A párod megérdemli azt, hogy tudja, milyen érzések kavarognak benned és mi történik veled, ezért ne kerüld őt el. Mondd el neki az igazat. Elmondhatod neki, hogy nem vagy boldog, de soha ne fordíts neki hátat.

2. Emlékezz az okokra!

A szenvedés megkönnyítése végett, szilárdan tartanod kell magad a döntésedhez, amit korábban meghoztál. Ne mutasd ki azt, hogy bizonytalan vagy a döntésedben, és ne gondold meg magad, mert így még inkább meg fogod bántani a párod. Hogy tartani tudd magad az elhatározásodhoz, emlékeztesd magad, milyen okok miatt döntöttél úgy, hogy szakítani fogsz a pároddal.

3. Készülj fel a beszélgetésre!

Amikor szakítani tervezel a pároddal, először hívd őt fel és mondd el neki, hogy beszélni szeretnél vele. Ha együtt laktok, akkor időben készítsd fel őt a beszélgetésre, ne hozd szóba a témát akkor, amikor egyikőtöknek sincs elegendő ideje arra, hogy nyugodtan beszélgetni tudjatok. Nem kell túl részletesen elmondd neki előre, hogy miről fogtok beszélgetni, csak annyit mondj neki, hogy a kapcsolatotokról szeretnél vele beszélgetni. Amikor szakítasz a pároddal, mindenképp állj vele szemtől szembe, még akkor is, ha egy kávézóban vagytok vagy otthon. Lehet, hogy neked könnyebb az, ha telefonban mondod el neki, hogy szakítani szeretnél vele, de ezzel a cselekedeteddel nem tennél mást, mint meggyaláznád az addigi párkapcsolatodat.

4. Ne vádold őt feleslegesen!

Egy szakítás történhet mindkét fél elhatározásából, de az is megtörténhet, hogy csupán az egyik fél szeretne szakítani. Bárhogyan is lenne, párodat ne vádold feleslegesen, főleg akkor nem, ha még törődsz az érzelmeivel és megbántás nélkül szeretnél vele szakítani.

5. Hogyan mondd el, hogy szakítani szeretnél vele?

Ha sehogy sem tudod, miként kezdj neki a szakítási beszédednek, a mondanivalód első pár gondolatát pár sorban leírhatod papírra is. A beszélgetés többi része már magától fog jönni. Kezdd valahogy így: „Van valami, amiről már egy ideje beszélgetni szerettem volna veled. Nagyon sajnálom, de nem vagyok túl boldog attól, ahogyan jelenleg a párkapcsolatunk halad.” A párod közben zavarban fogja érezni magát és valószínű meg fogja kérdezni azt is, hogy ezt komolyan gondolod-e? Próbálj meg összpontosítani arra, amit mondani szeretnél neki: „Régebb óta gondolkodom ezen, és bár beszélgettünk már a köztünk lévő különbségekről, a dolgok azóta sem javulnak. A veszekedések pedig mindkettőnknek rosszat tesznek. Lehet, hogy nincs más megoldás a folytatásra, és lehet jobb lenne, ha elfogadnánk azt a helyzetet, hogy nem vagyunk egymásnak valók. Lehet jobb lenne, ha szakítanánk, mert bár szeretjük egymást, nyilvánvaló az, hogy nem tudunk boldogok lenni ebben a párkapcsolatban.”

6. Indokold meg az okokat!

Természetes az, ha a beszélgetés nem fog véget érni ezen a ponton. Amikor szakítasz, világosan, részletesen el kell mondanod a párodnak azokat az okokat, melyek miatt erre az elhatározásra jutottál. Ez a pillanat fájdalmas lehet mindkettőtöknek, de mindenképp el kell mondanod neki is, és meg kell próbálnod nem hibáztatni őt mindezért.

7. Lépj ki a kapcsolatból!

Miután nyugodtan megbeszéltétek a szakítás okait, és végül mindketten egyetértettetek abban, hogy ez volt a legjobb döntés, békében lépj ki a kapcsolatból. Ebben a pillanatban ellentmondásos érzéseid lesznek. Egyfelől megkönnyebbülést fogsz érezni, másrészt pedig nagyon szomorúnak fogod érezni magad. Beszéljétek meg, hogy barátok maradtok-e, vagy elkerülitek egymást egy ideig, míg felépültök a szakítás fájdalmából. Ha továbbra is barátok maradtok, akkor továbbra is fájdalmas lesz egy ideig, sőt még veszélyes is lehet abból a szempontból, hogy lehet, végül mégis ki fogtok békülni. A legjobb megoldás ebben az esetben az, ha egy ideig egyáltalán nem találkoztok többet egymással.

Ha szakítás után bármikor hiányozni kezdene a volt párod, ne hívd őt fel és ne írj neki. Ez se neked, se neki nem tenne jót. Ha szakítani szeretnél a pároddal anélkül, hogy megbánts őt, a legjobb az, ha gyorsan teszed ezt meg, habozás nélkül, anélkül, hogy visszamennél hozzá, amikor nehéz élethelyzetben vagy.

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.