7 tipp, hogyan légy újra önmagad szakítás után
2018-06-15  /  Szerző:   /  Párkapcsolat  /  Nincs hozzászólás

Nemrég szakítottál a pároddal és nagyon magad alatt vagy emiatt? A szakítás, akárhogy is nézzük, egy valódi tortúra minden ember életében, aki csak keresztül megy rajta. Ha nem tudod, hogyan állj fel egy nehéz szakítás után, akkor először is légy türelmes önmagaddal. Mint minden veszteség, a szakítás is nagyon sok érzelmet felkavar és az erőteljes lelki fájdalom is mindenképp megjelenik ebben a periódusban. Párkapcsolati szakértők adnak 7 tippet arra, hogyan légy újra önmagad szakítás után és hogyan vészeld át ezt a nehéz időszakot úgy, hogy végül teljesen meggyógyulj.

1. Sokkos állapot – Mi történt?

Hogyan jöhetnél helyre egy fájdalmas szakítás után, amikor le vagy sokkolva mindazoktól a dolgoktól, melyek történtek veled? Relaxálj: ez tökéletesen természetes! A sokkos állapot a test teljesen természetes állapota akkor, amikor fájdalmat érzel valami miatt. Ne lepődj meg azon, ha egy „ködösebb” perióduson mész keresztül, és éjszaka is alig tudsz már aludni.

Mit tegyél: meditálj, sétálj, ismerd meg újra önmagad!
Mit ne tegyél: ne ijedj meg, hiszen később rájössz majd, hogy minden okkal történt!

2. Tagadás – Velem ez nem történhet meg!

A tagadás a valóság elutasításának állapota és az érzelmek egyfajta megőrzése. Ha nem akarod elfogadni a szakítást, akkor úgy gondolod, hogy meg sem történt. Ha nem tudod elfogadni a szakítás tényét, akkor mindig reménykedsz abban, hogy egyszer mégiscsak együtt lesztek. Ezzel pedig nem teszel mást, minthogy halogatod a szakítás utáni felépülés időszakát.

Mit tegyél: beszélj egy barátoddal és mondd el neki a félelmeidet és a problémáidat.
Mit ne tegyél: ne gondold jelentéktelennek a kialakult helyzetet. Ha szakítás után is még mindig abban a tévhitben ringatod magad, hogy biztos nem is igazi szakítás volt ez, akkor ez csak le fog blokkolni téged egy időre, így annál később fogsz tudni kigyógyulni a szakítás okozta károkból.

3. Elszigetelődés – Egyedül akarok szenvedni, távol mindenkitől!

Miután beismerted azt, hogy ez tényleg megtörtént, arra is rájössz majd, hogy hogyan térhetsz magadhoz egy fájdalmas szakítás után. Sokszor felidézed magadban a történteket és rájössz arra, hogy hol hibáztál és hol tudtad volna megmenteni a párkapcsolatot. Ebben az időszakban szükségét érzed annak, hogy elszigetelődj mindentől és mindenkitől.

Mit tegyél: minden nap fordíts nagyobb gondot magadra, dobj fel egy szép sminket, öltözz föl csinosan és találkozz a barátaiddal vagy a munkatársaiddal.
Mit ne tegyél: ne sajnáltasd magad és próbáld biztatni magad azzal, hogy lesznek még olyan férfiak, akik hasonlóan fognak szeretni, mint az exed, vagy még sokkal jobban.

4. Harag – Utállak, mert miattad szenvedek!

Ebben a szakaszban a szomorúság valóságos gyűlöletté alakul át. Haragszunk az exünkre, amiért nem tett eleget a párkapcsolatért, és haragszunk saját magunkra is, hogy hagytuk, hogy azt csináljon velünk, amit akart. Ebben az időszakban égetjük el a közös fotókat és ilyenkor panaszoljuk el magunkat a barátainknak. De hogyan lehetsz újra önmagad, ha a harag elönti az elmédet?

Mit tegyél: hagyj időt magadnak arra, hogy átérezd és kibeszéld magadból a haragodat.
Mit ne tegyél: ne hagyd, hogy a harag elöntse az agyadat és dühből cselekedj.

5. Tárgyalás – Mit tegyek azért, hogy visszaszerezzem?

Ez a szakasz akkor következik be, amikor szakítás után úgy érzed, hogy te is hibás vagy azért, amiért szakítottatok. Ilyenkor lehetséges, hogy először saját magaddal fogsz tárgyalni és jövendőbeli ígéreteket fogsz tenni, mint pl, hogy legközelebb kevésbé leszel féltékeny, lefogysz, és minden olyan dolgot kitalálsz, amiről úgy gondolod, hogy kibékültök majd. Ez a fajta megnyilvánulás csupán egy kísérlet a fájdalom megszüntetésére.

Mit tegyél: készíts egy listát azokról a dolgokról, melyek örömet okoznak neked és melyekkel foglalkozni szeretnél a jövőben.
Mit ne tegyél: ne sorolj fel semmi olyan tevékenységet, amely az exeddel kapcsolatos.

6. Depresszió – Soha nem leszek túl rajta!

Egy fájdalmas szakítás után hogyan is szeretnél önmagad lenni, ha a depresszió csapdájába estél? Egy bizonyos pillanatban természetes az, ha depressziósnak érzed magad, hiszen rád nehezedik a hatalmas mennyiségű fájdalom, és nagyon szomorúnak fogod magad érezni. Ebben a szakaszban nehéz elképzelned, hogy milyen volt az exed előtti életed és leginkább milyen lesz majd az utána következő időszak.

Mit tegyél: vedd magad körül optimista emberekkel!
Mit ne tegyél: vigyázz arra, hogy ne válj valamilyen egészségtelen szokás rabjává, mint pl. a túl sok evés vagy a túl sok alkohol fogyasztás.

7. Elfogadás és beletörődés – Elfogadom, ami történt és ezentúl csak a jövőmre koncentrálok!

Ebben a szakaszban megérted azt, hogy miért nem vagytok már együtt, de ugyanakkor bizakodó vagy, hogy ezután minden jól fog alakulni az életedben. Ez az időszak az érési folyamat megtapasztalása, amikor a nap ismét kisüt a fejed fölött és újra azzá az emberré kezdesz válni, aki a párkapcsolatod előtt voltál.

Mit tegyél: ünnepeld meg, hogy sikerült átvészelned ezt a nehéz időszakot!
Mit ne tegyél: maradj optimista és ne engedd, hogy a néha felbukkanó szomorú pillanatok leteperjenek!

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.