6 ok, ami miatt elhanyagolva érzed magad a párkapcsolatban
2018-12-07  /  Szerző:   /  Párkapcsolat  /  Nincs hozzászólás

Hosszabb ideje élsz párkapcsolatban? Már semmi nem olyan, mint régen? Úgy érzed, a párod megváltozott, távolságtartóbb lett a párkapcsolatban és már nem foglalkozik veled annyit, mint a kapcsolatotok legelején? Ezt az érdekvesztést sok tényező okozhatja, mint például a munkahelyi stressz, a párod hobbija, ami elszívja az energiáját, egy függőség, amely minden idejét felemészti, vagy egy másik személy iránt való érdeklődés. Mielőtt hagynád, hogy a szorongás erőt vegyen rajtad, próbáld meg megérteni a párodat. Mondd el neki, hogy úgy érzed, valami megváltozott kettőtök között és próbáld meg megtudni tőle, hogy ő is hasonlóképpen érez-e. Egy hosszabb párkapcsolatban természetes az, ha idővel alábbhagy a szerelem, azonban soha nem szabad túlságosan elhanyagolnod az érzelmeidet, hanem dolgoznod kell azon, hogy újra és újra fellángoljon köztetek a szerelem. Alábbi cikkünkben leírjuk, mikre kell odafigyelned akkor, ha elhanyagolva érzed magad a párkapcsolatban.

1. Kommunikálj hatékonyan!

Minden körülmények között próbálj meg nyugodt maradni és hatékonyan kommunikálni a pároddal, hogy megtudd, mi az, ami bántja a lelkét. A kommunikáció elengedhetetlen az ilyen esetekben. Ha ideges leszel, akkor ezzel semmit sem fogsz megoldani, sőt sokkal többet árthatsz a kapcsolatotoknak.

2. Tartsd kordában az indulataidat!

Az idők során végzett kutatások alapján azért, hogy valakinek sikerüljön kordában tartani az indulatait, tudnia kell átlátni a helyzetet és feltárni a probléma okát. Ez azt jelenti, hogy képesnek kell lenned arra, hogy uralkodni tudj az indulataidon.

3. Légy türelmes és elfogadó!

Mielőtt megismernéd a párod távolságtartó viselkedésének okát, nem tanácsos előre pesszimista gondolatokat gyártanod magadban. Ilyen esetben a pszichológusok arra tanácsolnak, hogy legyen több türelmed, fogadd el a frusztrációval tele helyzeteket, szeresd nagyon a párod és légy nyitott arra, hogy mindig a jót helyezd előtérbe az előítéletek és negatív gondolatok helyett.

4. Hallgasd meg a párod indokait is!

Egy párkapcsolatban, ahol mindkét fél figyel a másik szükségleteire és tiszteletben tartják egymást, lehetetlen az, hogy a párok ne vennék észre azt is, hogy elhanyagolják egymást. Az elhanyagolás vonatkozhat a szexuális életre, a kommunikációra vagy a szociális tevékenységekre is (már régen voltatok randizni, már nem hoz virágot, már nem kezdeményez semmi újat, stb). Ebben az esetben is meg kell hallgatnod a párod indokait arra, ami miatt így viselkedik veled, és megfelelő kommunikációval megbeszélni a helyzetet.

5. Tanuld meg kezelni a frusztrációkat!

Párkapcsolaton belül a frusztrációk kezelése is nagyban összefügg a kommunikáció szintjével. Vannak olyan párok, akik szavakban is könnyen, kendőzetlenül ki tudják fejezni az őszinte érzelmeiket és ugyanakkor a társukat is meg tudják hallgatni. Más pároknál viszont a kommunikáció nem működik ennyire gördülékenyen, ekkor pedig a felek megbántva érezhetik magukat, megharagudnak valami miatt, sőt akár agresszívvé is válhatnak. Ha ilyen szituációról beszélünk, akkor több, mint valószínű, hogy a hatékony kommunikációra való képtelenség az, ami ehhez a problémához vezetett. A partnerek nem tudták időben megoldani a saját frusztrációjukat, nem tudták elmondani partnerüknek mindazt, amire vágytak, hanem elvárták, hogy párjuk ezeket magától kitalálja. Ha pedig ezek az elvárások kielégítetlenül maradtak, akkor ebből hatalmas frusztráció keletkezett.

6. Viseld el a párod kegyetlen őszinteségét is!

A párkapcsolati problémákon gyakran segít az őszinteség, feltéve, ha a felek elviselik azt. Néha az igazság kimondása fájdalommal jár, de ugyanakkor tisztázza is a félreértéseket, egyes esetekben pedig régi sebeket is begyógyít.

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.