5 tudományos ok, amiért olyan jól érzed magad akkor, amikor szerelmes vagy
2018-07-13  /  Szerző:   /  Tudomány  /  Nincs hozzászólás

Már egészen fiatal korunk óta vonzódást érzünk egyes emberek iránt, és ennek ellenére is még mindig nagy rejtély, hogy mi miatt történik mindez, vagyis mi okozza azt, hogy vonzódjuk mások iránt. Amikor szerelmesek leszünk, még ha kis időre is, számos alapvető szükségletünk kielégül. A gondoskodásra, szexuális kapcsolatra, biztonságra, szerelemre és elfogadásra vágyás egyszerre mind teljesül, anélkül, hogy különleges mentális vagy fizikai erőfeszítésre lenne szükség. Mi több, amikor szeretünk, megfeledkezünk minden szomorúságunkról vagy problémánkról, az életet minden részletét pedig rózsaszín szemüvegen keresztül fogjuk látni. Pszichológiai szakértők számos elméletet dolgoztak ki arról, hogy az emberek miért vágynak annyira a szerelemre. Alábbi cikkünkben ezekből fogjuk felsorolni a legjelentősebbeket.

1. Nagyobb gondot fordítasz magadra

Amikor megtetszik neked valaki, rögtön nagyobb figyelmet fordítasz a kinézetedre. Megváltoztatod a frizurádat, szebb ruhákat veszel fel és új sminkstílusokat is kipróbálsz. Ez a készülődés mindig lelkesedéssel tölt el, mert tudod azt, hogy van valaki, aki mindezt megcsodálja és értékeli majd.

2. A szervezeted aktívabb

Csupán annak a gondolata, hogy találkozol a szerelmeddel vagy meghallod a hangját a telefonban elég arra, hogy az egész tested aktivitásba kezdjen. Egy adag dopamin és szerotonin szabadul fel a szervezetedben, melyek fokozzák a jó érzetedet és energiával töltenek el. Hirtelen azon kapod magad, hogy olyan tevékenységeket tervezel, melyekről soha nem gondoltad volna, hogy valaha tetszeni fognak.

3. Megváltozik a dolgokhoz való hozzáállásod

Nem hiába szokták azt mondani, hogy a szerelem vak. Amikor szeretsz, mindent szebb és jobb fényben látsz, és sokkal pozitívabb lesz a hozzáállásod. Sokkal jobban érzed magad a bőrödben és kezdesz rájönni arra, hogy nem minden épp olyan szürke és unalmas, mint ahogyan hitted egy héttel ezelőtt.

4. Társadalmilag elfogadottabbá válsz

Mindannyian vágyunk arra, hogy a társadalom elfogadjon minket, mert biológiailag mindannyian össze vagyunk kötve, egyedül nem tudunk működni. A valakihez tartozás mindig a boldogsággal, a szerelemmel és stabilitással társult. Manapság egyre több fiatal fél attól, hogy örökre egyedül marad, és egyre több negyvenes korosztályban lévő fiatal fél attól, hogy nem találja meg a párját és örökre egyedül marad. Ez a nyomás olyannyira nagy a mai társadalomban, hogy sokszor nagyon kell figyelnünk arra, hogy amikor szerelmesek leszünk valóban reálisak-e az érzéseink, és nem csak amiatt alakítunk ki egy párkapcsolatot, hogy megszüntessük a társadalmi elvárást és ezáltal elfogadottabbá váljunk a körülöttünk élő társadalom szemében.

5. Nagyobb az önbizalmad

A fentebb felsorolt okok miatt, ha a társadalom beteljesedettnek és boldognak fog látni minket, akkor valószínű, hogy ez az, amire mindig is szükségünk volt. A szerelem csökkenti a nyomást, melyet saját magunkra helyezünk, ha pedig van mellettünk valaki, aki olyannak fogad el, amilyenek vagyunk, akkor rájövünk arra, hogy igazából nem is kell megváltoznunk. Így nagyobb lesz az önbizalmunk és sokkal bátrabban teszünk meg olyan dolgokat is, melyeket korábban soha nem tettünk volna meg.

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.