5 aranyszabály a párkapcsolati problémák hatékony megoldásához
2018-12-04  /  Szerző:   /  Párkapcsolat  /  Nincs hozzászólás

A párkapcsolatok szépek és bonyolultak. Szeretjük azokat az intim pillanatokat, amikor megosztjuk egymással az érzelmeinket, azonban vannak olyan pillanataink is, amikor egyből felmegy a vérnyomásunk csak attól, hogy megpillantjuk a partnerünk.

A párkapcsolatban hajlamosak vagyunk arra, hogy engedjünk az első megérzéseinknek és ezáltal olyan helyzetekbe is kerülhetünk, melyek elkerülhetetlenül vitákhoz és veszekedésekhez vezetnek, és sokszor pedig nem is vagyunk tudatában annak, hogy ezek az apró gesztusok milyen nagymértékben erodálják és gyengítik a párkapcsolatainkat.

Bármennyire is komoly vitánk van a párunkkal, mindig van egy módja annak, hogy lezárjunk egy konfliktust. Ez akkor is lehetséges, ha teljesen más véleményen vagyunk, vagy amikor már úgy tűnik, hogy az érdekeink sem egyeznek többé, illetve a kompromisszumtétel valószínűsége is nagyon minimális.

Párkapcsolati szakértők szerint van pár aranyszabály, melyet nem árt betartanod akkor, ha hatékonyan meg szeretnéd oldani a párkapcsolati problémáidat.

1. Viták előtt ne feledjétek szabályozni a hangotokat!

Üljetek le úgy, hogy érezzétek, megtaláltátok a belső egyensúlyotokat és nyugalmatokat. Minden körülmények között beszéljetek úgy egymással, mint a felnőttek – csak olyan dolgokat mondjatok, melyek biztosak és fontosak számotokra. Emlékezzetek arra, hogy miért kezdtetek bele a beszélgetésbe és döntsétek el, hogy ez fontos-e számotokra. Ha nem fontos, ne folytassátok.

2. Kezdjétek a beszélgetést pozitív feltételezésekkel!

Amikor elkezdtek beszélgetni egy olyan személlyel, aki fontos számotokra, akkor mondjátok el neki az alábbiakat: „Nem szeretném, ha gyűlölet lenne köztünk, én nem vagyok az ellenséged és nem tervezek háborúzni veled”. Emlékezzetek arra, hogy egy beszélgetés vagy vita nem feltétlenül kell végződjön a harc megnyerésével. A beszélgetés végén ne feledjétek el elmondani a másiknak: „Melletted vagyok”.

3. Tartsátok tiszteletben mindazt, amin osztoznotok kell!

Senki nem tökéletes. Mindannyian követünk el hibákat és sokszor képesek vagyunk olyan kijelentéseket tenni, melyek nem egyeznek a valósággal. Azonban mindannyiunknak joga van a tiszteletre, még akkor is, ha hibázunk. Adjátok meg egymásnak a lehetőséget arra, hogy növekedjetek, hogy egymástól tanuljatok, és hogy együtt fejlődjetek. Ha tiszteletben tartjátok egymást, akkor bármilyen problémát átvészelhettek.

4. Tisztázzátok a dolgokat mielőtt felemelnétek a hangotokat!

Minden embernek megvan a saját nyelvezete és a saját kifejezésmódja. Minden, amit mondotok egymásnak és hallotok valamilyen szinten a saját kifejezésmódotoktól és a másik receptív képességétől fog függni. Ezért ne féljetek attól, hogy tisztázzátok azokat a dolgokat, melyeket nem értetek. Szánjatok időt arra, akit szerettek és hagyjatok időt arra is, hogy „megeméssze” a ti mondanivalótokat is.

5. A beszélgetést mindig pozitívan zárjátok le!

Tanuljatok meg véget vetni egy nézeteltérésnek azzal, hogy azt mondjátok „Köszönöm”, „Hamarosan találkozunk” vagy valami hasonló. Bármilyen olyan szó, ami valós érzelmeket fejez ki, alkalmas egy ilyen szituációban.

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.