4 tipp, hogyan tartsuk fenn a szenvedélyt a távkapcsolatban
2017-09-19  /  Szerző:   /  Egyéb, Párkapcsolat  /  Nincs hozzászólás

A távkapcsolat valóságos kihívást jelenthet egy pár életében, azonban ugyanolyan jól működhet, mint egy olyan kapcsolat, ahol a párok közel laknak egymáshoz. Ha betartasz néhány kommunikációs szabályt, nagyon elégedett lehetsz egy távkapcsolatban is.

Szerinted a távszerelem fejlődhet, vagy legalább életben maradhat, amikor a felek két különböző földrajzi helyen tartózkodnak? A fiatalok számára manapság már nem szokatlan távkapcsolatban élni. Az egyetemista fiatalok, akik gyakran nagyvárosokban folytatják a tanulmányaikat, gyakran távkapcsolatban élnek a szerelmükkel. Néha a napi találkozgatás helyett havonta vagy több havonta tudnak csak találkozni – ami valljuk be, egy igazi kihívást jelent számukra, és ami a mindennapi életükre is kihatással lehet. A FaceTime vagy Skype ilyenkor segíthet ugyan, azonban mégsem oldják meg a távolság problémáját. Egy friss kutatás alapján – melyben 1000 távkapcsolatban élő férfit és nőt kérdeztek meg – összeállítottak egy listát, mely segít a pároknak egészséges és boldog párkapcsolatot kialakítani akkor is, amikor távkapcsolatban vannak.

A felmérést végzők arra keresték a választ, hogy működik-e a távszerelem hosszú ideig, illetve melyek azok a tényezők, melyek befolyásolják a párkapcsolat legjelentősebb részeit, mint például az elkötelezettséget, az intimitást és a jó kommunikációt. Alább összefoglaljuk, melyek azok a tényezők, melyek egy kielégítő távkapcsolathoz vezetnek:

1. Alacsony pszichés stressz

A kevésbé szorongó és depresszív személyek sokkal nagyobb intimitást mutatnak a távkapcsolatban, de ugyanakkor jobban is kommunikálnak, jobbnak értékelik a párjuk iránt érzett szexuális vonzalmat és a párkapcsolatukkal is elégedettebbek. Ha távkapcsolatban élsz, mindenképp csökkentened kell a stresszt és feszültséget saját magadban, mert ez a párkapcsolat jobbá tételét is eredményezheti.

2. Távolság

A távszerelem nem jelenti ugyanazt mindenki számára. Egyesek egy országban élnek, de különböző városokban, mások pedig különböző országokban. Meglepő módon, minél nagyobb a felek közötti földrajzi távolság, a párok annál inkább elégedettek a kapcsolatuk intimitásával, kommunikációjával és szexualitásával. A távszerelem gyakori látogatásokkal tartható fenn – ami együtt jár kielégítő szexuális tapasztalatokkal is.

3. Biztonság és bizalom

Mennyire bízol meg a párodban és a párkapcsolatotok jövőjében? Minél jobban megbíztok egymásban, annál kielégítőbb lesz a kommunikáció és intimitás is a párkapcsolatban. A stabilitás érzése a párkapcsolatban azzal teremthető meg, ha kommunikáltok és jövőbeli terveket szőttök. Amikor a felek egymástól távol ugyan, de egy csapatként dolgoznak azon, hogy közös jövőt építsenek, egy erősebb alapot és biztonságosabb jövőt tudnak teremteni a kapcsolatuknak.

4. Pozitív hozzáállás

Azon személyek, akik hittek a távkapcsolatok működésében, azt vallották, hogy a saját távkapcsolatuk minden szempontból kielégítő volt, ellentétben azokkal a személyekkel, akik nem hittek a távkapcsolatok működésében. Mit kell tenned ahhoz, hogy pozitívabban állj hozzá a távkapcsolathoz? Beszéljetek nyíltan a pároddal arról, mit jelent távkapcsolatban élni, és tisztázzatok minden félreértést. A távkapcsolatba vetett hit egyfajta összekovácsoló erőként is működhet.

Nagyon sokan azt gondolják, hogy a távkapcsolat kevésbé kielégítő és kicsi az esélye annak, hogy hosszú távon működjön. Azonban a fenti kutatás eredményei alapján, ennek pont az ellenkezője lenne igaz. Azok a párok, ahol a felek távol élnek egymástól, ugyanolyan elégedettek voltak a párkapcsolatukkal, mint azok, akik földrajzilag közel éltek egymáshoz. A távkapcsolat tehát nem egy legyőzhetetlen kihívás.

Szólj hozzá