4 kerülendő dolog a párkapcsolatban
2019-01-04  /  Szerző:   /  Párkapcsolat  /  Nincs hozzászólás

Hosszan tartó párkapcsolatra vágysz? Harmonikus és kiegyensúlyozott kapcsolatban szeretnél élni? Alábbi cikkünkben felsorolunk 4 dolgot, melyet mindenképp kerülnöd kell a párkapcsolatban, ha boldog jövőt szeretnél.

1. Ne beszéljetek csúnyán egymással!

Vannak olyan helyzetek, amikor egy hirtelen fellángolásból olyan csúnya dolgokat mondunk a párunknak, hogy utólag még mi is meglepődünk. Mielőtt durva szavakkal illetnéd a párodat, jusson eszedbe, hogy a kimondott szavaknak súlya van, és ha egyszer kimondasz valami olyat, amivel megbántod a párodat, lehet, hogy soha többé nem fogja elfelejteni, ez pedig a párkapcsolatotok rovására is mehet. Egy vitában nem az számít, hogy ki nyer, hanem az, hogy a párkapcsolatotok ezáltal fejlődjön és meg tudjátok beszélni az esetleges nézeteltéréseket.

2. Ne fenyegessétek egymást!

Vannak olyan helyzetek, amikor szívesen mondanád a párodnak azt, hogy „Mindenféle megbánás nélkül el foglak hagyni” vagy, hogy „Nyugodtan elmehetsz, nem érdekelsz”? Ha ilyen kijelentéseket teszel a párodnak, akkor ezzel azt fejezed ki felé, hogy nem érdekel a kapcsolatotok megmentése és nem bánnád azt sem, ha szakítanátok. Nyugodt körülmények között vajon hasonlóképpen gondolkodnál, és tényleg ezt szeretnéd? Egy párkapcsolatban a feltételekhez szabott fenyegetések sem ajánlottak, mint pl. „Ha nem teszed meg ezt, akkor én sem teszem meg azt, amit kértél.”

3. Bocsássátok meg egymás múltbéli hibáit!

Egy párkapcsolatban nagyon fontos az, hogy el tudjuk mondani a párunknak azt, ha valami zavar, hogy meg tudjunk bocsájtani és túllépni azokon a nehéz pillanatokon, melyek valaha megbántottak minket. Azok a viták, amikor a felek leltárt készítenek a társuk múltbéli hibáiról, még több frusztrációt hoznak majd a párkapcsolatba. Egy múltbéli történés, bármennyire is sok fájdalmat okozott, a legjobb esetben már valószínű a múltban le is lett zárva. Ha egy vita során a régi sérelmeket hozzuk föl újra meg újra, ezzel nem fogjuk megoldani a párkapcsolati problémákat, valamint abban sem fog segíteni, hogy hamarabb túltegyük magunkat az újabb konfliktusokon.

4. Ne általánosítsatok!

Egy párkapcsolatban sokszor túl nagy könnyedséggel mondjuk ki a gondolatainkat és nem gondolunk bele, hogy ezzel sokszor mennyi rosszat is teszünk. Amikor idegesek vagyunk, hajlamosak vagyunk az általánosításra és olyan mondatokat vágunk a párunk fejéhez, mint pl. „Mindig ezt teszed” vagy „Soha nem teszed”. Az ilyen jellegű általánosítások nem helyénvalók egy párkapcsolatban, hiszen azzal biztosan te is egyetértesz, hogy a párod azért többnyire eleget tesz az általad kért feladatoknak, még akkor is, ha ezek nem mindig úgy sikerülnek, ahogyan te azokat elvárod. Ahelyett, hogy mindenért szemrehányást tennél a párodnak, dicsérd meg akkor, amikor megcsinál egy olyan feladatot, amit kértél tőle. Mondd el neki, hogy nagyra értékeled azt, amit tesz és értékeled az erőfeszítéseit.

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.