4 féle párkapcsolat létezik! Tudd meg, te melyikbe tartozol, és mennyire lesz sikeres a párkapcsolatod!
2018-04-10  /  Szerző:   /  Tudomány  /  Nincs hozzászólás

Egy felmérés alapján, melyet az amerikai Illinois Egyetemen végeztek, négyféle párkapcsolati típust határoztak meg. A felmérésben 376 pár vett részt, akiknek az átlagéletkora 20 év volt, a felmérés pedig 9 hónapig tartott. Alábbi cikkünkben felsoroljuk azt a 4 féle párkapcsolati típust, akiket a felmérés során meghatároztak a kutatók.

1. A drámai pár

„A drámai pár egy olyan pár, akiknek az élete tele van felfelé és lefelé ívelő lejtőkkel, a kötődésük pedig egyik napról a másikra változhat. Hajlamosak az életük negatív történéseire fókuszálni, és ennek megfelelően hozzák meg a jövőbeli párkapcsolatukról szóló döntéseiket is. Ez a fajta viselkedésük pedig felemészti a kapcsolatukat” – mondta Brian Ogolsky a családi tanulmányok és az emberi fejlődéssel foglalkozó egyetemi tanár.

2. A konfliktusos pár

„A konfliktusos pár két extrém véglet között mozog: a konfliktus, mely eltávolítja őket egymástól, és a szenvedély között, mely vonzza, és arra készteti őket, hogy újból kibéküljenek. Ez a típusú szerelem nem hosszantartó, hiszen az emberek nem tudnak folyamatos feszültségben élni 30 vagy 50 évig” – nyilatkozta Ogolsky.

3. A társaságkedvelő pár

„A társaságkedvelő párnak közös szociális hálózata van, és ugyanerre a hálózatra támaszkodnak akkor is, amikor a párkapcsolatukról hoznak meg bizonyos döntéseket. Az, hogy sok közös barátjuk van, arra ösztönzi ezeket a párokat, hogy szorosabb kapcsolatban legyenek, közelebb érezzék egymást és szilárd döntéseket hozzanak meg egymással szemben. Ez a fajta kapcsolat egy tartós kapcsolat” – magyarázta a professzor.

4. A partnerre fókuszáló pár

„A partnerre fókuszáló párok nagyon közeli kapcsolatban állnak egymással. Ezek a párok felhasználják azokat a történéseket, melyek a párkapcsolatukban történnek azért, hogy az elkötelezettségeiket jóval mélyebb szintre helyezzék. A partnerre fókuszáló párnak van a legmagasabb tudatossági szintje, ami azt jelenti, hogy nagyon nagy figyelmet fordítanak azokra a döntésekre, melyeket a párkapcsolatukról meghoznak” – vallotta a specialista.

A kutatás ideje alatt a felmérésben résztvevő személyek folyamatos ellenőrzés alatt álltak azért, hogy a kutatók pontosan meg tudják állapítani azt, hogy mennyire elkötelezettek a házasság iránt, és melyek azok az indokok, melyek arra késztetnék őket, hogy megházasodjanak. A kutatók arra is megkérték a felmérésben résztvevő személyeket, hogy meséljék el, mi miatt szakítanának a párjukkal, vagy épp mi miatt kerülnének közelebb hozzá.

A „drámai pár” kategóriába tartozó személyeknek a szakítás aránya dupla annyi volt, mint a többi kategóriába tartozó pároknak, a folyamatos problémáknak köszönhetően, melyekkel nap, mint nap megküzdenek. Már a kisebb problémák is elkezdik gyengíteni a párkapcsolatot, végül pedig mindez odáig vezet, hogy arra készteti a feleket, hogy feladják a párkapcsolatot, és az egymás iránti küzdelmet.

A felmérés alapján, azok a párok, akik abba a kategóriába tartoztak, melyek a partnerre fókuszáltak, sokkal nagyobb eséllyel maradnak együtt hosszú távon, és sokkal nagyobb eséllyel tudnak kialakítani egy boldog párkapcsolatot.

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.