3 jel, amely megmutatja, hogy egy kényszeres hazudozóval vagy párkapcsolatban
2018-11-14  /  Szerző:   /  Párkapcsolat  /  Nincs hozzászólás

Élete során talán mindenki találkozik olyan emberrel, aki nagyot mond. Vagy legalábbis arra, amit te mondasz, mindig rákontráz, mert ettől érzi magát valakinek. Ilyenkor általában mosolygunk magunkban és elfogadjuk őket. Valószínű senki nincs a hazugság ellen, mert sokszor tényleg kell az a bizonyos „kegyes hazugság”, amivel kimenthetjük magunkat egy helyzetből vagy megoldhatunk kisebb problémákat, azonban sajnos vannak olyan emberek, akik kényszeresen hazudnak, ezt viszont már betegségként kell kezelnünk.

A sztereotípia, mely szerint a férfiak többet hazudnak a nőknél, nem igaz, hiszen kutatások támasztják alá azt, hogy ez az arány közel azonos mindkét nem esetében. Míg a nők inkább azért hazudnak, hogy másokat megkíméljenek a valóságtól, addig a férfiak sokkal inkább célokat akarnak elérni egy-egy füllentéssel.

A kényszeres hazudozók nem saját érdekükben mondanak nagyot, találnak ki történeteket. A hazudozásnak ez a fajtája egy betegség, a neve konfabuláció, vagy téves emlékezés. Az illető nem él álomvilágban, mégis elhiszi azt, amit mond. Nem tudatosan teszi mindezt, nem direkt akar megtéveszteni másokat, hiszen ő is elhiszi azt, amit kitalál. Amikor egy konfabulációban szenvedő személy fantáziája akarja összerakni saját élményei képét, nem tudja megtenni, hiszen emlékezete folyamatosan megtéveszti.

Ha te is egy olyan személlyel vagy párkapcsolatban, aki semmilyen indok és haszon nélkül füllent vagy hazudozik neked, és nem amiatt teszi mindezt, hogy megbántson, akkor nagy valószínűséggel neked is egy kényszeres hazudozóval van dolgod. Párkapcsolatban élni egy ilyen személlyel zavaró, fárasztó és frusztráló. Alábbi cikkünkben felsorolunk három jelet, mely segíthet majd felismerned, hogy neked is valóban egy kényszeres hazudozóval van-e dolgod vagy sem.

1. Egy kényszeres hazudozó nem tesz olyan dolgokat, melyeket egy normális hazudozótól elvártál volna

Ha már találkoztál hazug emberrel, akkor valószínű legalább egyszer interneten már rákerestél azokra a jelekre, melyek lebuktathatnak egy hazudó embert: mint például egy furcsa mosoly vagy egy akaratlagos vállemelés. Sajnos mindezek a jelek nem érvényesek a kényszeres hazudozók esetében, hiszen ők a tökéletességig fejlesztették a hazudozás művészetét. Ők megtanulták kontrollálni a testüket, hogy az a hazug ember mozdulatainak éppen az ellenkezője legyen. A kényszeres hazudozó ugyanakkor soha nem fog elkerülni egy beszélgetést és nem fog megpróbálni kitérni a kellemetlen témák elől sem. Ezért a kényszeres hazudozókat nagyon nehéz jelek által lebuktatni.

2. Nagyon biztosak abban, amit mondanak, még akkor is, amikor már hazugságon kaptad őket

A kényszeres hazudozók tényleg elhiszik azt, amit mondanak. Egy párhuzamos életet alakítottak ki saját maguknak még gyerekkorban, hogy megvédjék magukat a kellemetlen szituációktól. Emiatt hiába kapod hazugságon őket, semmi sem fog változni azután sem. Te biztos vagy abban, hogy hazudtak, ők pedig továbbra is a saját hazugságukban fognak hinni. Ezért, ha egy olyan személlyel találkozol, aki még akkor is nagyon magabiztos, amikor rajtakaptad őt a hazugságon, akkor valószínű, hogy egy kényszeres hazudozóval van dolgod.

3. Könnyen manipulálnak

A manipuláció nem egy kötelező kritérium egy kényszeres hazudozónál. Mindezek által, amikor a kényszeres hazudozók hazudnak, akkor olyan könnyedséggel teszik mindezt, akárcsak egy nárcisztikus személy. Ez amiatt van, mert általában a manipulálás nem szándékos.

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.