12+1 tény, amit nem tudtál a szerelemről
2019-02-15  /  Szerző:   /  Szerelem  /  Nincs hozzászólás

Amióta világ a világ, minden ember a szerelmet keresi. Van, akinek sikerül, mások csalódnak, de mindenki boldog szeretne lenni. A szerelem nemcsak a költők, de a kutatók fantáziáját is megmozgatja, tudományos munkák során számos tényre derítettek már fényt. Cikkünkben összegyűjtöttünk most egy csokorral ezekből az érdekes megállapításokból, amelyekkel közelebb kerülhetsz a szerelem megismeréséhez.

1. 4 perc alatt döntünk

Tudtad, hogy mindössze 4 percre van szükséged ahhoz, hogy eldöntsd egy emberről, tetszik-e? Ha szeretnél valaki előtt jó benyomást kelteni, akkor is csupán ennyi időd van, hogy meggyőzd. Első körben nem az számít, hogy mit mondasz, hanem az, hogy miként: a tested apró jelzései, a gesztusaid, a hangszíned, vagy akár a beszéded gyorsasága is nagyobb súllyal esnek latba ilyenkor.

2. Nemcsak az ember hűséges

Gyakran azt gondoljuk, hogy az emberi faj különleges tulajdonsága a monogámia. A természet rácáfol erre, hiszen az elköteleződés megfigyelhető az állatvilágban is. Nemcsak a farkasok, a hattyúk fogadnak örök hűséget párjuknak, de például a termeszekre is ugyanez jellemző.

3. Ha mélyen egymás szemébe néztek, akkor a szívetek is azonos ritmusban ver

Kutatásokkal támasztották alá, hogy ha két ember igazán szereti egymást, és egy kiegyensúlyozott, romantikus párkapcsolatban él, elég 3 percig egymás szemébe mélyedniük ahhoz, hogy még a szívük ritmusa is alkalmazkodjon egymáshoz.

4. A szerelem olyan, mint a drog

Kimutatták, hogy amikor beleszeretünk valakibe, ugyanolyan eufóriát élünk át, és hasonló ingerek érik agyunkat, mintha drogot használnánk. A szerelem egyszerre van befolyással agyunk 12 különböző területére egy időben.

5. Az ölelés csillapítja a fájdalmat

Egy hosszabb ölelkezés során oxytocin nevű hormon termelődik a szervezetünkben. Az oxytocin csökkenti a fejfájást, sőt akár teljesen el is mulaszthatja azt. Tedd félre a gyógyszereket, inkább öleld meg szorosan kedvesed. Egy próbát megér!

6. Vonzó a vonzót keresi

Pszichológusok szerint azok a párok maradnak együtt hosszabb távon, akik a társadalmi megítélés szerint egymáshoz hasonló vonzerővel bírnak, nem csupán fizikailag, de személyiségük jegyeikben is.

7. Két egyforma ember hamarabb szakít

Ugyanez igaz akkor is, ha két ember nagyon különbözik egymástól. Akkor lehet tartós egy párkapcsolat, ha mindkét fél hasonlóan vélekedik az élet alapvető dolgairól, de vannak olyan egymástól eltérő tulajdonságaik is, amelyeket megtanulhatnak egymástól.

8. Tényleg összetörik a szívünk

A megtört szív szindróma egy létező betegség. Társunk elveszése, egy szakítás, vagy komolyabb szerelmi csalódás valós, fizikai fájdalmat válthat ki a szívtájékon. A szívinfarktushoz hasonló tüneteket, a veszteséggel együtt járó stresszhelyzetre válaszul termelődő, hormonok okozzák.

9. A romantika elmúlik, felváltja az elkötelezett szerelem

Egy friss szerelem okozta romantikus eufória hamar elmúlik, úgy becsülik, hogy mindössze egy évig tarthat. Ezután egy kapcsolat új szintre lép, amelyet az elkötelezett szerelem állapotának hívunk, ez a korszak már nem a rózsaszín ködről szól, hanem két ember sorsának összefonódásáról.

10. Hosszabb távon fontosabb a vonzó arc, mint az egyéb testi adottságok

Köztudott dolog, hogy ha valaki csak egy futó kalandot keres, akkor a másik vonzó testi adottságai alapján választ. Nem meglepő azonban, hogy azok a párkeresők, akik komoly kapcsolatra vágynak, inkább a másik arcát nézik meg először.

11. A kitágult pupillák kimutatják vonzalmadat, és Te is vonzóbbá válsz

Már Darwin is leírta, hogy a pupilláink kitágulnak, amikor erősen koncentrálunk valamire. Ez akkor is igaz, ha egy számodra vonzó, vagy szeretett emberre nézel. Sőt, a kitágult pupillák sokkal inkább felkeltik mások figyelmét is.

12. Szerelem első látásra tényleg létezik

A szem a lélek tükre, így nem meglepő, hogy pusztán attól szerelembe eshet két idegen, ha mélyen egymás szemébe néznek. Kimutatták, hogy ha valaki hosszan néz a másikra, azzal a teste kémiai jelzéseket vált ki, mintha Ámor nyiláért könyörögne.

12.+1 Csak a szerelem számít

Harvardi kutatók egy csoportja tudományosan is bebizonyította, hogy a legfontosabb dolog a világon a szerelem. A kutatásban résztvevők hosszú évek során gyűjtött tapasztalatait végigkövetve megállapították, hogy az életben minden a szerelem, vagy a szerelem keresése körül forog.

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.