10 ok, amiért a kávé jót tesz nekünk
2019-04-06  /  Szerző:   /  Rúzs  /  Nincs hozzászólás

Kávézni jó. A kávé finom, hasznos és még egészséges is – persze csak ha mértéket tartunk és minőségi kávét fogyasztunk. Na de lássuk is az indokokat, hogy miért is tesz jót nekünk, ha időről időre elkortyolunk egy jó feketét!

Gyorsítja az anyagcserét

Egy csésze kávé 10 százalékkal felgyorsítja az anyagcserénket, ettől pedig szervezetünk több kalóriát éget, tehát a fogyást is elősegíti.

Élénkíti a kognitív funkciókat

A kávétól éberebbek leszünk és jobban tudunk koncentrálni. Ha a kávénkat pedig cukorral isszuk, akkor a verbális memóriánk is javul a glükózból nyert energiának és a koffeinnek köszönhetően.

Depresszió

Azok a nők, akik napi 2-3 csésze kávét fogyasztanak, 15 százalékkal kevésbé hajlamosak a depresszióra. Azok pedig, akiknek 4 csésze a napi adagjuk, 20 százalékkal kevésbé.

Cukorbetegség

A kávéfogyasztók között ritkábban alakul ki kettes típusú cukorbetegség. Azok, akik napi 4 csésze vagy annál is több kávét isznak, az előfordulási esély 50 százaléknál is kevesebb.

Asztma

Azok az asztmás betegek, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, egyharmaddal kevesebb tünettel küzdenek, mint azok, akik nem kávéznak. Ennek oka, hogy a koffein kémiailag nagyon hasonlít a teofillinre, amelyet az asztmások kezelésénél alkalmaznak.

Epekő

Azok a nők, akik naponta legalább 4 csésze kávét isznak meg, 25 százalékkal csökkentik az epekő kialakulásának esélyét. Egy korábbi tanulmány hasonló eredményekre jutott a férfiakkal kapcsolatban is.

Parkinson-kór

A koffein, amelyet a kávéfogyasztás során beviszünk a szervezetünkbe, csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának esélyét. Ha naponta 2-3 csészényi kávét megiszunk, azzal akár 25 százalékkal is visszaszoríthatjuk a kialakulás kockázatát.

Alzheimer-kór

A kávé javítja a rövidtávú és a hosszútávú memóriát is. További jótékony hatása, hogy az Alzheimer-kór kialakulását is csökkenti.

Köszvény

Egy tanulmány, amely a negyven év feletti férfiak kávéfogyasztási szokásainak hosszútávú hatásait vizsgálta, arra az eredményre jutott, hogy azok, akik kávéznak, kevésbé hajlamosak a köszvényre.

Rák

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a kávé csökkenti a mellrák, a méhnyakrák, a prosztatarák és a májrák kialakulásának valószínűségét.

Tipp: Ha fogyás céljából szeretnénk kávézni, akkor válasszuk az enyhén pörkölt kávét – természetesen tej és cukor nélkül. A koffein csupán néhány órán keresztül dolgozik a szervezetünkben, ezért érdemes napi 4-5 csészényit is elfogyasztani belőle.

Forrás: Activebeauty

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.