10 jó tanács a boldog házasság fenntartásához
2019-03-04  /  Szerző:   /  Párkapcsolat  /  Nincs hozzászólás

Egy boldog házasság hamar elkényelmesít minket, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni a romantikáról. Pedig hosszú távon csak úgy maradhat kiegyensúlyozott a párkapcsolat, ha megpróbáljuk fenntartani a kezdeti szenvedélyt. Biztosan emlékszel még az első találkozástokra, az éjszakába nyúló beszélgetéseitekre, vagy amint epekedve vártad, hogy felhívjon.

A napi rutin, a mindennapos gondok szürkévé teszik a legboldogabb házasságot is, ezért fontos, hogy tegyél ellene, tanácsaink segítenek.

1. Minden nap legyetek kicsit kettesben

A munka, a gyerekek különórái, a háztartási teendők gyakran betöltik az egész napot, miközben észrevétlenül rohannak a hetek és hónapok, anélkül, hogy minőségi időt töltenél a pároddal. Hagyj fel ezzel a mókuskerékkel, és szakíts minden nap időt a kedvesedre. Kezdjétek a napot közös testedzéssel, vagy este korán tegyétek le aludni a gyerekeket, hogy maradjon pár órátok egymásra is.

2. Csempészd vissza a kezdeti izgalmat

Ha visszagondolsz a megismerkedésetek idejére, amikor még abban sem voltál biztos, hogy felhív-e, akkor csak úgy izzott a levegő körülöttetek. Bár az időt nem tudod visszaforgatni, de a kezdeti izgalmakat visszacsempészheted a hétköznapokba is. Lepd meg egy csokor virággal egy átlagos napon, főzd meg neki a kedvenc ételét vacsorára, csak hogy örömet szerezz neki, vagy küldj neki egy meglepetés üzenetet, amelyben leírod, hogy mennyire szereted.

3. Mikor nyitottad ki előtte utoljára az ajtót?

Idővel a legnagyobb szerelem is átalakul. Magától értetődővé válik, hogy a párod mindig ott van Veled, és ott is lesz örökké. Már nem érzed azt, hogy tenned kell a szerelem folyamatos fenntartásáért. Pedig pont ez vezethet egy házasság megromlásához. Emlékezz vissza, hogy a kapcsolatotok elején milyen apró gesztusokkal tettél többet a szerelmed kegyeiért, és hozd vissza ezeket a mindennapjaitokba: nyisd ki előtte a kocsi ajtaját, vagy segítsd le a kabátját. Hidd el, az ilyen figyelmességek mindenki szívét megmelengetik.

4. Alkalmazkodjatok egymáshoz

A boldog házasság egyik titka, hogy a párok alkalmazkodnak egymáshoz. Mindketten változtok az idő múlásával, de amíg ezt együtt teszitek, addig erős marad a kapcsolatotok is. Ehhez viszont az kell, hogy elég időt töltsetek együtt, hogy észrevegyétek a változásokat. Ha a párod állást váltana, akkor állj mellé, és támogasd, vagy ha épp nehéz időszakon megy keresztül, legyen ott a vállad, amin kisírhatja magát.

5. Hagyjátok el a zavaró szokásokat

Nem kell szeretned a széthagyott szennyes ruhákat, de ne veszekedj folyton miatta. Idővel a párod egyes szokásai már túlságosan zavaróvá válhatnak, de senki nem szereti, ha állandóan kritizálják. Nem kell hazudnod neki, csak találj egy kedvesebb módot, hogy megbeszéljétek.

6. Tartsátok életben a szenvedélyt

A szenvedélynek nem szabad a megismerkedésetek elejére korlátozódnia, egy boldog kapcsolatban sok év elmúltával is fennmarad a tűz. Hívd el a párod egy randevúra, mintha még csak most ismerkednétek, vagy gyújtsatok mécseseket a fürdőszobában, és lazítsatok együtt a kádban, de akár illatos olajokat is beszerezhettek, és finom masszázzsal kényeztethetitek egymást.

7. Törődj magaddal!

Az évek múlásával senki nem lesz fiatalabb, de attól még fontos, hogy jól érezd magad a bőrödben, és törődj önmagaddal. Kelj fel minden reggel ugyanabban az időben, étkezz egészségesen, járj edzeni rendszeresen. Ha mindketten egészségesen éltek, és jól érzitek magatokat, akkor a kapcsolatotok is kiegyensúlyozottabb lesz. Fontos, hogy a külsőd is ápolt legyen, még akkor is, ha csak otthon lazítotok egész hétvégén.

8. Beszélgessetek többet!

Egy régóta tartó kapcsolatba is új energiát tud hozni egy-egy jó beszélgetés. De csak akkor, ha ezek a beszélgetések nem mindig a munkahelyi gondokról, vagy a gyerekek iskolai dolgairól szólnak. Ehelyett közösen keressetek olyan témákat, amelyek mindkettőtöket érdekelnek. Ha szerettek utazni, beszélgessetek lehetséges úti célokról, és akár tervezzétek is meg a következő nyaralást. De mesélhettek egymásnak az új hobbitokról, vagy régóta dédelgetett álmaitokról. Mindketten vegyetek részt a beszélgetésben, és figyeljetek arra, amit a másik mond. Nem is gondolnád, hogy mennyi új dolgot megtudhatsz a párodról még sok év után is.

9. Találjatok új közös hobbit

Az új élmények lendületet adnak egy régóta meglévő párkapcsolatnak. Ha mindketten szerettek mozogni, akkor választhattok egy új, közös sportot, amit együtt űzhettek. Vagy ha nagy ínyencek vagytok, akkor próbáljatok ki minden héten másik éttermet, csak kettesben, egy romantikus randin. De amíg egy közös mozi jó ötlet lehet, addig a tv nézés nem erősíti a párkapcsolatot.

10. Szökjetek meg egy hétvégére

Ha már csak a munkáról és a gyerekek ügyes-bajos dolgairól beszélgettek esténként, akkor bizony rátok fér egy miniszabi. A gyerekeket bízzátok a nagyszülőkre, és utazzatok el kettesben egy hétvégére. Fedezzetek fel új városokat, kiránduljatok a hegyekben, vagy egyszerűen csak pihenjetek egy wellness hotelben. Egy szabály van csupán: kapcsoljátok ki a telefonokat, és laptopokat, csak egymással foglalkozzatok.

Amint az tanácsainkból is látszik, nem nehéz egy tartós és boldog párkapcsolatot fenntartani. Fontos, hogy folyamatosan energiát fektessünk bele, apró gesztusokkal és odafigyeléssel, de a siker biztosan nem marad el. Az eredmény pedig egy mélyebb, és boldogabb szerelem.

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.