Whoppie Pie: így készül az amerikai sütiszendvics
2018-04-30  /  Szerző:   /  Rúzs  /  Nincs hozzászólás

A muffin, a cupcake, a gofri és az amerikai palacsinta után megunhatatlan új kedvenced lehet a whoopie pie. A puha tésztakorongokat egyszerű megsütni és az összeragasztásukhoz tetszőleges krémet, sőt akár fagylaltot is használhatsz. A hagyományosan kakaós tésztából és vaníliás vajkrémből álló sütit azonban nem Whoopi Goldbergről, az Oscar-díjas filmsztárról nevezték el. Valamikor a 19. században amish asszonyok készítették útravalóul a szeretteiknek, és aki felnyitotta az elemózsiás dobozát, whoopie! – juhé! – felkiáltással örvendezett a meglepetéssütinek.

Az édes finomság egykor Németországból, holland közvetítéssel jutott el Pennsylvaniába, ahol minden szeptemberben fesztivált rendeznek a tiszteletére és több mint 100-féle ízben vonultatják fel. Maine-ban pedig olyan népszerű, hogy 2011 óta ez az állam hivatalos desszertje. 1925-ben kezdték boltban árulni a ma is működő lewistoni Labadie’s Bakeryben.

A TÉSZTA

A whoopie pie a nevével ellentétben nem pite (angolul ezt jelenti a pie). Egyszerű kevert tésztája alapesetben cukrozatlan kakaóport tartalmaz, amelyet tetszés szerint karobporral helyettesíthetsz. A sötét szín nem kötelező, így a kakaóport részben vagy teljesen elhagyhatod, és liszttel pótolhatod.

A tészta barna nádcukorral az igazi, de a sima kristálycukor is megfelel. Egyéni ízlésed szerint feldobhatod csokipasztillákkal vagy aprított csokoládéval, reszelt citromhéjjal, narancs- vagy rózsavízzel, darált dióval, mogyoróval, sárgarépával, mazsolával, aszalt áfonyával…

Amerikában imádják a harsány színeket, és a red velvet (vörös bársony) jelzővel emlegetett más süteményekhez hasonlóan a whoopie pie-t is előszeretettel megfestik valamilyen színezékkel.

ÍGY KÉSZÍTSD A KORONGOKAT

Néhány hazai konyhafelszerelési szaküzletben, illetve webáruházakban be lehet szerezni kifejezetten whoopie pie-hoz való, lapos muffintepsihez hasonló, tapadásmentes fém vagy szilikon sütőformát. Ennek hiányában töltsd a masszát sima csövű habzsákba vagy a sarkán kivágott mélyhűtőtasakba, és nyomj belőle kis halmokat vagy köröket sütőpapírral leterített tepsibe. Hagyj közöttük kellő távolságot, mert szépen szétterülnek. Az enyhén domború tetejű, szabályosan kerek tallérok optimális átmérője 4-6 cm, de a Main állambeli whoopie-imádók a hamburger méretet is díjazzák, és általában nagy pohár tejet fogyasztanak hozzá.

A TÖLTELÉK

A klasszikus alapreceptben vaníliakivonattal ízesített, porcukorral kikevert tömény vajkrém szerepel, de újabban a krémsajtos, joghurtos, mogyoróvajas, csokis-tejszínhabos, pillecukros (marshmallow-s), sütőtökpürés, citromos és gyümölcsös töltelékek is kedveltek. Nyáron a fagyis változat az abszolút kedvenc.

TÁROLÁS

A whoopie pie frissen, szoba-hőmérsékletűen fogyasztva a legfinomabb. Légmentesen zárt dobozban a töltetlen tallérokat max. 1 hétig lehet eltartani. Megtöltve 2-3 napig tárolhatók a hűtőben. A sütiszendvicseket piknikre is magaddal viheted ételes vagy hűtődobozban. Gondosan csomagold be őket, hogy szállítás közben ne csúszhassanak szét!

Forrás: Mindmegette

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.