Ünnepi gyümölcskenyér egyszerűen, áfonyával és naranccsal
2018-12-16  /  Szerző:   /  Rúzs  /  Nincs hozzászólás

A gyümölcskenyér – vagy sok családban püspökkenyér – a karácsony elmaradhatatlan süteménye, kiváló vendégváró, reggeli vagy uzsonna, kevert tésztával készítve pedig nagyon egyszerű is. Ez egy nagyon finom és puha, narancsos és áfonyás változat, de az (is) a jó ebben a sütiben, hogy sokféle belevalóval variálható.

Az adventi időszakban egész Európában nagy hagyománya van a különféle gyümölcskenyereknek – gondoljunk csak a legismertebbekre, a német Stollenre vagy az olasz panettonéra -, és nem is véletlen, hiszen a középkorra nyúlik vissza a története. Nem legenda, hanem írásos emlékek bizonyítják, hogy 1329. karácsonyán a naumburgi Henrik püspök gyümölcsökkel gazdagított süteményt ajándékozott a híveinek – innen jön a püspökkenyér elnevezés is -, ez pedig szokássá változott, és apránként hagyománnyá vált az adventi gyümölcskenyér a keresztény országokban.

Ez a gyümölcskenyér egyszerű kevert tésztával készül, valamint narancslével és reszelt narancshéjjal, aszalt vörösáfonyával, gyömbérrel és mogyoróval – puha és illatos, és sokáig friss marad, ha konyharuhába csavarva tároljuk, nagyon gyorsan összeállítható, és igazi ünnepi hangulatot áraszt, így hangolódáshoz is tökéletes.

Áfonyás-narancsos gyümölcskenyér

Hozzávalók:

25 dkg liszt

1 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál szódabikarbóna

csipet só

10 dkg cukor

2 evőkanál méz

2 tojás

1 narancs leve és reszelt héja

2,5 dkg olvasztott vaj

1 teáskanál őrölt gyömbér

1 teáskanál vanília-kivonat

1 marék mazsola

1 marék aszalt vörösáfonya

1 marék mogyoró

Elkészítés:

1. A száraz alapanyagokat – a lisztet, a sótőport, a szódabikarbónát, a csipet sót és a gyömbért egy keverőtálban elvegyítjük. Egy másik tálba felütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a mézet és az olvasztott vajat, hozzáreszeljük a narancs héját, belefacsarjuk a levét, és simára keverjük, hozzáöntjük a száraz keveréket, és sima tésztává összedolgozzuk, végül beleforgatjuk a mazsolát, az áfonyát és a durvára vágott mogyorót.

2. Kivajazott és lisztezett – vagy sütőpapírral bélelt – kenyér- vagy téglaformába öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 45-50 perc megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A sütőből kivéve 15 percet pihentetjük, majd a formából kiborítva, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felszeletelnénk.

Forrás: Cookta

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.