Ropogós fánk édesburgonyából
2018-04-08  /  Szerző:   /  Rúzs  /  Nincs hozzászólás

Szerencsére a magyar konyhákban is nagy népszerűségnek örvend az édesburgonya, de egyelőre túl óvatosan bánunk vele, pedig nagyon egészséges, és igen sokoldaú alapanyag, ami már szinte mindenhol könnyedén beszerezhető. A narancssárga gumós növény – eredeti nevén batáta – kétségkívül egyike a legtáplálóbb zöldségeknek, mégis szinte kizárólag köretként kerül a tányérra. Sebaj, ami késik, nem múlik!

MIÉRT OLYAN EGÉSZSÉGES?

Az édesburgonya Amerika trópusi részein őshonos, de ma már Magyarországon is termesztik. Neve megtévesztő, valójában semmi köze sincs a burgonyához, csak gumós alakja miatt hasonlít rá. Két alapvető típusa létezik, azon belül viszont még rengeteg alfaja. A hazánkban talán ismertebb fajtának héja sárgás-barnás színű, húsa gyönyörű narancssárga, és ízes, érett sütőtökre hasonlít. A másiknak a héja mélylila, húsa világosszürke, és leginkább a szelíd gesztenyéére emlékeztet az íze.

A narancssárga húsú növény hihetetlen magas a C-, B2-, B6-, D -, valamint E-vitamin-tartalommal rendelkezik. Gazdag ásványi anyagokban, sok benne a kálium, a réz, a magnézium, a cink, a foszfor és a mangán. Vastartalma miatt segít a megfelelő energiaszint megteremtésében, fokozza a vörösvérsejtek termelődését és a fehérjék feldolgozását, erősíti az immunrendszert és a stressztűrő képességet is. A sárga húsú fajta tele van béta-karotinnal is, a többi zöldségfélével összehasonlítva pedig sokkal több fehérjét tartalmaz. Száz gramm energiatartalma 117 kalória, alacsony zsír- és koleszterintartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják.

HOGYAN KÉSZÍTSD EL?

A magyarok elsősorban köretként gondolnak rá, esetleg levest készítenek belőle, holott ezerféle felhasználási módja van. Íme, egy kis premier előtti ízelítő Czanik Balázs szakácskönyvéből:

“Nincsen valamirevaló receptkönyv fánk nélkül. Ezt a finomságot több 100 éve „fedezték fel”, és azóta megszámlálhatatlan formában és ízben hódította meg a világot. A mi verziónk lila húsú édesburgonyából készül. A vanília és a fahéj házasságából pedig olyan ízvilág születik, amely után garantáltan megnyalod mind a tíz ujjadat.”

LILA ÉS ROPOGÓS FÁNK GOLYÓCSKÁK

Hozzávalók:

37 dkg teljes kiőrlésű sütőporos liszt

25 dkg lila húsú édesburgonya

14 dkg natúr joghurt

1 db tojás

5 dkg eritrit por

4,5 dkg kókuszolaj

1/2 db kezeletlen citrom reszelt héja

1 tk őrölt fahéj

1 tk vanília kivonat

1 csipet só

kókuszolaj (a sütéshez)

mangólekvár (a betöltéshez)

ELKÉSZÍTÉS:

1. Alaposan megmossuk az édesburgonyát, majd egy lábasba tesszük, és megszórjuk egy csipetnyi sóval. Annyi vizet öntünk rá, hogy az pont elfedje. Miután puhára főtt, leöntjük róla a vizet, és pár percig hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk és sajtreszelőn lereszeljük, vagy krumplinyomón áttörjük.

2. Egy dagasztótálba kimérjük az olvasztott kókuszzsírt, majd következik a joghurt, a tojás, a citromhéj, a vanília kivonat, a reszelt édesburgonya, az eritrit por, a fahéj és egy kevés só, végül hozzászitáljuk a lisztet, majd az egészet összegyúrjuk, és kidagasztjuk. 20 percig pihentetjük a tésztát, és ismét átgyúrjuk,majd gombócokat formázunk belőle, és forró kókuszzsírban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

3. Ha már nem tűz forró, egy habzsák segítségével megtöltjük mangólekvárral.

Tápérték: 2007 kcal

Zsír: 62 g melyből telített 46 g

Szénhidrát 226 g melyből cukrok 30 g

Rost 34 g

Fehérje 88 g

Forrás: Mindmegette

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.