Menedék
2017-03-28  /  Szerző:   /  Ajánló, Egyéb  /  Nincs hozzászólás

A kétszeres Oscar®-jelölt Jessica Chastain a főszereplője a Menedék című filmnek. Egy egyszerű lengyel családanyát alakít: Antonina Żabińska több száz ember életét mentette meg a második világháború alatt. A film rendezője Niki Caro (A bálnalovas /The Whale Rider/, Kőkemény Minnesota /North Country/).

Az 1939-es Lengyelországban járunk, itt él Antonina Żabińska és férje, dr. Jan Żabiński (Johan Heldenbergh – Alabama és Monroe /The Broken Circle Breakdown/). Odavannak egymásért, mindenben számíthatnak a másikra emberileg és szakmailag egyaránt. A varsói állatkert virágzik irányításuk alatt. Antonina minden erejét megfeszítve gondoskodik a családjáról és a rájuk bízott állatokról, s az intézmény kapui mindennap barátságosan tárulnak fel a látogatók előtt…

…amíg a németek el nem özönlik az országot, és be nem kell zárni az állatkertet, miután súlyos károkat szenvedett. A házaspár döbbenten konstatálja, hogy ezentúl a Harmadik Birodalom állattani biztosa, Lutz Heck (az Arany Glóbuszra jelölt Daniel Brühl alakítja) fennhatósága alá tartoznak. Heck újfajta tenyésztési programot képzel el az állatkert gondozottjai számára a nácik fajnemesítési mániája jegyében.

Antonina és Jan a maguk módján vágnak vissza, és kapcsolatba lépnek az ellenállással. Ráébrednek, hogy az állatkert elhagyott ketrecei és föld alatti alagútjai, amelyeket eredetileg az állatok számára hoztak létre, most emberek megmentésére szolgálhatnak. Hozzálátnak a varsói gettó lakóinak kicsempészéséhez és elrejtéséhez, amivel Antonina nagy veszélynek teszi ki önmagát és gyermekeit.

MENEDÉK – március 30-tól a mozikban!

Szólj hozzá