Lisztmentes csokitorta
2018-07-22  /  Szerző:   /  Rúzs  /  Nincs hozzászólás

Nagyon puha, intenzív, belül szaftos és kicsit ragacsos, lisztmentes és csupa csoki ez a süti, ami olyan finom, hogy kerek formában sütve tortának is megállja a helyén, főleg akkor, ha a tetejére egy kis csokikrémet is készítünk, friss gyümölcsel megszórjuk.

A lisztmentes, ami jó hír a gluténérzékenyeknek, de nem csak nekik ajánljuk ezt a mandulaliszttel készülő brutális csokis sütit, ugyanis a mandulától, az aránylag sok vajtól és az étcsokoládétól olyan szaftos és omlós, hogy lehetetlenség neki ellenállni.

Önmagában is nagyon finom, de némi ganache krémmel, vagyis olvasztott csoki és tejszín egyszerű keverékével és pici cukor hozzáadásával mennyei krémet készíthetünk a tetejére, és hogy mutatós és kissé nyárias legyen, némi bogyós – vagy más – gyümölccsel tálalva ünnepi desszertté avanzsálhat. Tényleg egyszerű és isteni finom, ajánljuk kipróbálásra!

Lisztmentes étcsokoládés torta csokikrémmel és gyümölccsel

Hozzávalók:

15 dkg étcsokoládé

10 dkg vaj

10 dkg cukor

1 teáskanál vanília-kivonat

4 tojás

10 dkg darált mandula

csipet só

A csokikrémhez és a tetejére:

10 dkg étcsokoládé

1 dl tejszín

1 evőkanál porcukor

málna és szeder – vagy más gyümölcs – a tetejére

Elkészítés:

1. Az étcsokoládét összetördeljük és a felkockázott vajjal együtt gőz fölött összeolvasztjuk, majd félretesszük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval nem túl kemény, de azért jól tartó habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk a vajas csokit és a vaníliát, összekeverjük, a darált mandulát is hozzákeverjük. Fellazítjuk 2 evőkanálnyi tojáshabbal, majd a többi habot is hozzáadva finoman összeforgatjuk.

2. A masszát kivajazott 23 centis kapcsos tortaformába öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe tolva légkeverés mellett kb. 25 percig sütjük, kívül feszesnek kell lennie, de az a jó, ha a közepén még egy kicsit lágy. A sütőből kivéve hagyjuk 20 percet hűlni, majd a peremet lecsatolva hagyjuk teljesen kihűlni.

3. A csokikrémhez az étcsokoládét összetördeljük, gőz fölött felolvasztjuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínt és a porcukrot, és időnként megkeverve hagyjuk pár percet hűlni, amíg a kanállal bele rajzolt forma nagyjából megmarad. Ekkor a csokitorta tetejére öntjük, elsimítjuk, megszórjuk a málnával és az áfonyával, majd szeletelve tálaljuk.

Forrás: Cookta

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.