Így lesz tökéletes a házi kenyér – 6 tipp + alaprecept!
2017-10-23  /  Szerző:   /  Egyéb, Rúzs  /  Nincs hozzászólás

AZ ALAPRECEPT

Teljes kiőrlésű kenyér

Keverj össze 50 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet és 12,5 dkg rozslisztet. A közepébe vájj mélyedést, és morzsolj bele 2 dkg friss élesztőt. Öntsd fel langyos vízzel, szórj bele 1 csipet cukrot. Hagyjd felfutni az élesztőt, majd locsold meg 2 ek olívaolajjal és még 120 ml vízzel. Dagaszd be a tésztát, és meleg helyen, tiszta konyharuhával lefedve keleszd, amíg a kétszeresére dagad. Kicsit gyúrd át, majd 200 fokon süsd 45 percig.

A HOZZÁVALÓK

– A hozzávalók legyenek nagyjából azonos hőmérsékletűek, a konyhában ne legyen hideg vagy huzat, ez ugyanis nehezíti a tészta kelését.

A GYÚRÁS

Beolajozott kezekkel könnyebb gyúrni és alakítani a tésztát. Próbáld ki!

HA ROZSOS…

A rozskenyerek  hamar kiszáradhatnak, pont ezért gazdagítsd a tésztájukat egy kevés zsíros tejjel vagy citromlével.

A SÜTŐFORMA

A vekniformában készített kenyér sokáig ropogós és friss marad, hiszen sütés közben a tetején, nem túl nagy felületen át párolog ki a nedvesség.

A VÍZ MENNYISÉGE

Nem lesz száraz a kenyér tésztája, ha a sütés első 10 percre egy kisebb, vízzel töltött tűzálló edényt állítasz a sütőbe.

AZ ÍZESÍTÉS

Dúsítsd a tésztát, és tedd még finomabbá hozzáadott zabpehellyel, tökmaggal, vagy egyszerűen csak szórd meg a tetejét napraforgómaggal.

Forrás: Mindmegette

Szólj hozzá