Hogyan vészeld át a szakítást?
2017-03-20  /  Szerző:   /  Egyéb, Párkapcsolat  /  Nincs hozzászólás

Nagy volt a szerelem, de a párod már nem szerelmes és szakított veled? Egy ilyen helyzetet, bármilyen hihetetlen is, túl lehet élni. Valószínű, hogy még sok szerelem jön, és sok ér véget ilyen szakítással, de mindent ki lehet heverni.

A szakítás nagyon megdöbbentő, ha váratlanul ér. Ilyenkor az ember kétségbeesik, elveszíti az önbizalmát és hatalmas bánat telepedik rá. Ez természetes reakció, de nem marad így örökre. Nem baj, ha bánkódsz egy véget ért szerelem miatt, vagy azért vagy szomorú, mert te még mindig szereted. A kapcsolatokat meg kell gyászolni, ki kell heverni. Meg kell emészteni, fel kell dolgozni a szakítást, és a tényt, hogy ez nem sikerült. A legtöbben kudarcként élik meg az elromlott vagy rosszul végződő kapcsolatot. Valóban nem siker, de azzá lehet tenni, ha képes vagy tanulni belőle.

Gondold át az elejétől a végéig, hogy milyen volt. Miért volt jó, és miért volt rossz? Mi vezethetett a szakításig, és ebben neked mennyi hibád volt? Ha mindezekkel szembe tudsz nézni és megérted, mi miért történt, akkor nagy valószínűséggel a következő kapcsolatodban már nem követed el azokat a hibákat. Sőt! A következő szerelemnél felismered a másik fél hibáit, és tudod majd őket kezelni, vagy időben rájössz, hogy nem illik hozzád.

Előfordulhat, hogy már az első szakítás után át tudod értékelni annyira a dolgaidat, hogy a következő kapcsolatnál teljesen érett leszel. Ám nagyobb valószínűséggel bír az, hogy többször leszel még szerelmes és csalódott, mire megtalálod az igazit és képes leszel egy harmonikus, jól működő kapcsolatot kialakítani valakivel. Éppen ezért ne bánkódj, van a dolognak jó oldala is.

Ha éppen nagy bánatban vagy a szakítás miatt, nem árt kiengedni magadból a rossz dolgokat. Ha jól kibúsultad magad, hamarabb túl tudod tenni magad a fájdalmon. Azt szokták mondani, hogy ne erősítsd még a bánatodat romantikus zenékkel, filmekkel és ábrándozással. Ez nem egy jó tanács, mert pont, hogy ezek a dolgok segítenek nagyon mélyre ásni magad a csalódásban. Ha hamarabb az aljára érsz, hamarabb tudsz majd kimászni belőle, mert alulról már csak felfelé vezet az út. De ugyanakkor az is fontos, hogy ne hagyd elhatalmasodni magadon a depressziót, mert az sokkal tovább tart, mint maga a szerelmi bánat. Búsulj, de azért keress valami elfoglaltságot, hogy legyen egy mélyből kivezető létra számodra. Feledkezz bele a tanulásba, a munkába, vagy a hobbidba, így nem elnyomod az érzést, hanem búslakodva is teszel valami hasznosat. Egy idő után ez a hasznos dolog elkezdi felváltani az üresség érzését, és kezdesz kigyógyulni a szakítás utáni letargiából.

Szakítás után az ember hajlamos azt érezni, hogy minden összedőlt, minden rossz. Ez nem igaz. Érezni nem fogsz máshogy, de sokat segít, ha a legalább tudod, hogy mennyi jó dolog van az életedben, és még mennyi jó vár rád.

Szólj hozzá