Gubatorta
2019-01-13  /  Szerző:   /  Rúzs  /  Nincs hozzászólás

HOZZÁVALÓK:

Az alaphoz:

5 db szikkadt kifli

kb 4-5 dl tej

5 dkg cukor

1 tasak vaníliás cukor

5 dkg vaj

2 db tojássárgája

10 dkg darált mák

A vaníliakrémhez:

1,5 dl tej

2 dkg vaníliás pudingpor

2 ek cukor

1 tasak vaníliás cukor

10 dkg vaj

A habcsókhoz:

2 db tojásfehérje

1 csipet só

kb 25 dkg porcukor

1 ek étkezési keményítő

Továbbá:

kb 1/2 üveg meggybefőtt

1 dl meggylé

2 ek cukor

1 tasak színtelen tortazselé

ELKÉSZÍTÉS:

1. A kifliket felszeleteljük, majd egy tálba tesszük. A tejet összemelegítjük a cukrokkal és a vajjal, majd simára keverjük benne a tojássárgáját. Azután hozzáadjuk a mákot és alacsony lángon állandó keverés mellett pár percig főzzük. A mákos tejjel leöntjük a kiflit, alaposan összeforgatjuk és állni hagyjuk.

2. Egy 18 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk, behintjük zsemlemorzsával, majd beleöntjük a kiflit és 180 °C-on kb. 20 percig sütjük.

3. A krémhez megfőzzük a tejben a pudingot, hozzákeverjük a cukrokat, majd ha kihűlt kihabosítjuk a vajjal és rákenjük a kihűlt mákos alapra.

4. A tojásfehérjét a sóval elkezdjük habbá verni, majd amikor már félig felverődött, 2 – 3 részletben hozzáadjuk az átszitált keményítős porcukrot és kemény fényes habbá verjük. A habot sima csővel ellátott habzsákba rakjuk és körbe díszítjük a torta tetejét. (A maradékból habkarikát süthetünk !)

5. A meggybefőttet alaposan lecsepegtetjük. A meggylét a cukorral és a tortazselével simára keverjük és kb 1 percig főzzük, azután hozzákeverjük a meggyet. Amikor már a keverék elkezd zselésedni a habrózsák közé kanalazzuk, majd egy karamellizáló pisztollyal kissé megpörköljük a habot.

Forrás: Mindmegette

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.