Főzzünk szilvakompótot – 5 perc és kész!
2018-09-22  /  Szerző:   /  Rúzs  /  Nincs hozzászólás

A szilva mostanában kissé alulértékelt, pedig az egyik legnemesebb gyümölcsünk, így nagyon baráti áron beszerezhető. Sokan azért nem kedvelik, mert puffadást, hascsikarást okoz, viszont a kompótos változatban mindez kikerülhető. A szilvakompót pedig isteni, és rengeteg módon használhatjuk!

Édes, lédús, aromás, de van az a cudar héj, ami sokaknak nem emészthető, viszont egy kis hőkezeléssel nagyon jól megszelídíthető! A szilvának elég 5 perc, hogy lágy, zamatos kompóttá vagy raguvá váljon, ebben a formában pedig már nem okoz gondot a gyomornak, ráadásul így extra ízeket, fűszereket is csempészhetünk mellé.

A szilvához klasszikus párosként a fahéj az alapfűszer, de egy kis gyömbérrel, csillagánizzsal igazi ízkavalkádot kerekíthetünk belőle. Reggelire vagy uzsonnára egy kis joghurttal és zabpehellyel tökéletes kanalazgatni való, tehetjük zabkására, tejbegrízre, pudinggal pohárkrémnek rétegezhetjük, de húsok, sültek mellé is kiváló, ha pedig kicsit tovább főzzük, friss lekvárként is mennyei kelt tésztákhoz, buktához, kalácshoz vagy akár vajas pirítóshoz!

Gyors szilvakompót

Hozzávalók:

50 dkg szilva

3-4 evőkanál barna cukor

1 teáskanál őrölt fahéj

1 csillagánizs

diónyi gyömbér

Elkészítés:

1. A gyümölcsöt megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, egy kis lábasba tesszük.

2. Hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, 1 dl vízzel – esetleg vörösborral – meglocsoljuk, és tűzre téve forrástól számítva 5-6 percet forraljuk. A vizes változat reggelihez, uzsonnához, a vörösboros húsokhoz szószként, de akár egy brownie mellé is remek.

3. A szilvakompótot hagyjuk langyosra vagy teljesen kihűlni, így használjuk, tálaljuk, kínáljuk. Hűtőben 4-5 napig simán elvan, így nagyobb adagot is érdemes belőle készíteni.

Forrás: Cookta

 

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.