Eperlekvár, ahogy a nagyi készítette
2017-06-03  /  Szerző:   /  Rúzs  /  Nincs hozzászólás

Érik az eper, így egyre jobb áron juthatunk hozzá nagy mennyiségű, jó minőségű, mézédes gyümölcshöz. Mivel a szezon nem túl hosszú, érdemes résen lenni, és nagyobb tételben bevásárolni belőle, hogy dzsem és lekvár formájában minél többet konzerválhassunk belőle. Ehhez mutatunk most egy szuper receptet!

HOZZÁVALÓK

4 kg friss eper

1,2 kg kristálycukor

2 db citrom

ELKÉSZÍTÉS

1. Az epret kb. 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd folyó víz alatt alaposan leöblítjük. Hagyjuk teljesen lecsepegni, aztán kicsumázzuk.

2. Egy nagy tálba tesszük, összetörjük (krumplinyomóval), majd hozzáadjuk a cukrot. Éjszakára lefedjük, és hűvös helyre tesszük, hogy a cukor rendesen feloldódjon.

3. Másnap átöntjük egy lábosba, és felforraljuk. Ekkor kb. 1 liternyit átmerünk belőle egy fémszűrőbe, kicsit kinyomkodjuk, majd a sűrűjét visszaöntjük a lábasba a citromok kifacsart levével együtt. Közepes lángon 30 percig forraljuk, közben néha megkeverjük.

4. A tűzről levéve sterilizált üvegekbe adagoljuk, szorosan lezárjuk azokat, és 10 percre az összeset fejjel lefelé fordítjuk. Utána egy plédbe bugyoláljuk az üvegeket, és 24 órán át hagyjuk benne a lekvárt.

Forrás: Mindmegette

Szólj hozzá