Dip purple – a lila mártogatós céklás hummusz a legújabb kedvenc
2018-09-08  /  Szerző:   /  Rúzs  /  Nincs hozzászólás

A közel-keleti konyhák egyik sikerdarabja, a hummusz szerencsére már nálunk is egyre ismertebb és kedveltebb, mert pofonegyszerű, gyors, egészséges, ráadásul vegán és mindenmentes, mártogatósnak és szendvicskrémnek is tökéletes, de most lila változatban hódít az Instagramon, ami nem is csoda, mert az előbb említett jó tulajdonságok mellett a céklás változat őrülten látványos, fotogén is.

Nem feltétlenül a szép, nőcis színe miatt ajánljuk hölgyeknek ezt a remek céklás receptet, hanem elsősorban magas vastartalma miatt, amiből a nőknek mindig hiányuk van. De a céklás hummusz annyira finom, hogy férfiak sem fogják bánni, ha ezzel a húsmentes szendvicskrémmel kell ismerkedniük.

A cékla ezerarcú zöldség, szuper levesnek, főzhetjük rizottóba, nyersen, főzve vagy sütve tehetjük salátába, magas vas- és alacsony kalóriatartalma miatt (100 g = 31 kcal) érdemes minél többször, többféle módon használni.

A hummuszt főtt csicseriborsóból és tahiniből – vagyis szezámkrémből – készítenek, olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával. Jelentése csicseriborsó arabul, a teljes neve eredetileg hummusz bi tahína, vagyis csicseriborsó tahinával. A hummusz gyakori előétel pitával, leggyakrabban a fokhagyma mellett római kömény, petrezselyem, citromlé az ízesítője, de fűszerezhető korianderrel, pirospaprikával, fenyőmaggal is. Egyre népszerűbb világszerte, ahogy a falafel is, sőt a falafeles szendvicsekbe, pitákba is tesznek a fűszeres krémből.

Céklás hummusz

Hozzávalók:

25 dkg főtt cékla

2 szelet szikkadt kenyér

1 teáskanál római kömény

1/2 teáskanál koriandermag

2 evőkanál tahini (szezámkrém)

1 gerezd fokhagyma

1/2 citrom

olívaolaj

bors

A tálaláshoz:

pita, kenyér, baguette

Elkészítés:

1. A római köményt és a koriandert egy száraz serpenyőben 2-3 perc alatt megpirítjuk, hogy felélesszük az illatanyagokat, majd mozsárban megtörjük. A kenyérszeletek héját levágjuk, a kenyérbelet turmixgépbe tépkedjük, hozzáadjuk a felkockázott főtt céklát, a mozsárban összetört fűszereket, a szezámkrémet, a citrom levét, sót és borsot, a zúzott fokhagymát és kevés olívaolajat. A turmixgépben pépesítjük, megkóstoljuk, és ízlés szerint még ízesíthetjük, további olívaolajjal vagy szezámkrémmel selymesíthetjük.

2. Pirított dióbéllel vagy mogyoróval megszórva még különlegesebb, isteni és egyszerű finomság – 5 perc alatt kész, ha van főtt céklánk!

Forrás: Cookta

 

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.