Brownie egészségesebben, édesburgonyával
2018-07-29  /  Szerző:   /  Rúzs  /  Nincs hozzászólás

A brownie akkor igazán jó, ha kicsit ragacsos, szaftos és nagyon csokis, ami általában a sok csokoládénak és vajnak köszönhető, amitől persze rögtön kalóriadús is lesz, de ennek nem kell feltétlenül így lennie. Ha édesburgonyával készítjük ezt az ínycsiklandó csokis kedvencet, és a cukor és liszt helyett más alternatívákat keresünk, akkor büntetlenül nassolhatjuk, és még finomabb is, mint az igazi!

A brownie sokaknak egyet jelent a bűnözéssel, pedig készíthetjük jóval egészségesebben is, glutén- és laktózmentesen, ráadásul még sokkal szafosabb és krémesebb is lesz, és kóstoláskor senki nem mondja meg, hogy mindenmentes és vegán. Aki kicsit is barátkozik az egészségesebb étrenddel, annak semmilyen különlegesebb alapanyagot nem kell hozzá beszereznie, aki még nem, szerencsére ma már bármelyik szupermarketben mindent megtalál hozzá.

A legnagyobb csavar ebben a durván csokis és brutálisan finom, és mégis egészséges brownie-ban az édesburgonya, ami egyre gyakoribb és népszerűbb zöldség itthon, nálunk is megterem, így hazai termesztésűt is találunk, süteményben zsiradékot, cukrot is spórolhatunk vele, és nagyon finom, puha és szaftos állagot ad minden desszertnek.

 

Hozzávalók:

25 dkg édesburgonya

5 dkg darált mandula

5 dkg zabpehely

6 nagyobb, puha datolya

3 evőkanál kókuszzsír

3 púpos evőkanál kakaópor

4-5 evőkanál agavé- vagy juharszirup

kb. 1 dl növényi tej

csipet só

kakaópor a tetejére

Elkészítés:

1. Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és forró vízben feltesszük főni, kb. 10 perc után leszűrjük, amikor már puha, és hagyjuk lecsöpögni. Közben a datolyát meleg vízbe áztatjuk 10 percre, a zabpelyhet késes robotgépben finomra őröljük.

2. Az így kapott zabpehelylisztet, a kakaóport, a mandulát és csipetnyi sót egy tálban összekeverjük. A leszűrt és kimagozott datolyát és a főtt édesburgonyát a robotgépbe tesszük a kókuszzsírral, és krémesre összemixeljük. Hozzáadjuk a kakaós-lisztes keveréket, a növényi tejet és az agavé- vagy juharszirupot, és tovább mixeljük, amíg egészen sima és homogén masszát kapunk.

3. A sűrű “tésztát” egy kisebb sütőtálba vagy jénaiba kanalazzuk, spatulával egyenletesen lenyomkodjuk, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben, 35-40 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 20 percet hagyjuk hűlni, kiborítjuk, megfordítjuk, meghintjük kakaóporral, majd kockára vágva langyosan vagy hidegen kóstoljuk, tálaljuk.

Forrás: Cookta

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.