A mámorító Mátra!
2017-05-08  /  Szerző:   /  Ajánló, Egyéb  /  Nincs hozzászólás

Május, akkor Mátra! Vallja ezt a Mátrai Borászok Egyesülete által életre hívott ” Mátrai Május ” rendezvénysorozat. A Mátrai borvidék majd harminc borászát tömörítő csapat közös célja, hogy e gyűjtő név alatt minél szélesebb körben megismertesse Magyarország legnagyobb történelmi- és hegyvidéki borvidékét és annak finomabbnál finomabb nedűit az egyre bővülő borkedvelő magyar grémiummal is. Babiczki Lászlóval, az egyesület elnökével és a Mátra egyik legelszántabb kiváló fiatal borászával beszélgetünk.

Habostorta.hu: A harmincas éveid elején jársz és a Mátrai borvidék egyik vezér alakjaként és elismert borászaként kezdenek megismerni a borszerető emberek. Ki is az a Babiczki Laci? Hogyan jutottál el eddig?

Babiczki Laci: A Mátrába születtem, itt is nőttem fel Gyöngyössolymoson. Nagyszüleimtől örököltem 1,5 hektár szőlőültetvényt; amin elkezdtem gazdálkodni szüleimmel, ezt persze igyekszem bővíteni folyamatosan. A középiskolai és egyetemi tanulmányaimat is már a szőlő –bor világában végeztem. Próbáltam tudatosan építkezni és már a középiskola idejében kísérleteztem a borkészítéssel, hogy tanuljam a szakmai fogásokat. A diploma kézhezvételével a keresztszüleim borászatában, a Nyilas Pincészetnél lettem főborász; ahol mai napig készítem a saját Babiczki boraimat is. Idővel belefolytam a régió közösségi életébe, először a Mátrai Hegyközségi Tanács szőlő- és bortermelők érdekképviseletével. Majd a Mátrai Borászok Egyesületén keresztül; amiben majd két éve kezdtünk el dolgozni a borvidékért! Tavaly pedig nagy örömömre a JUNIBOR – Fiatal Borászok Egyesülete is tagjai közé választott, így úgy éreztem; a fiatal magyar borászgenerációnak bizalmát is élvezhetem munkám eredményéül!

HT.hu: A listát még hallgatni is sok, de az abszolút érezhető; hogy minden lépésedben a Mátra és a bor áll a középpontban! Hogyan egyeztethető ez össze ilyen fiatalon a magánélettel; mikor a Te generációd inkább vendégként szeret betérni egy-egy borbárba, nem pedig ott is dolgozni, borbemutatókat tartani?

B.Laci: Igen, a borcsaládom is a Mátra sokszínű stílusvilágát hivatott képviselni; melyeken keresztül szívesen mutatom be a régióban rejlő óriási potenciált! Magyarország legnagyobb bor exportőre a Mátra, ezért nem ismertek annyira itthon a borainkat. A mostani borász generációnknak az a feladata, hogy ezen változtasson és akár igazi bor zarándokhellyé varázsoljuk a Mátrát! A borbárok világa manapság nagyon izgalmas és vonzó számomra is és egyben az a fórum, ahol találkozhatom azokkal az emberekkel, akik nyitottak és szeretnek is ellátogatni egy-egy borélmény után a pincébe is! A ma generációja ilyen bárokban töltött estéken keresztül ismerkedik a borokkal, a gasztronómiával, kapcsolódik ki, gyűlnek össze baráti beszélgetésekre és szerveznek ide randevúkat is! J A bor összehozza az embereket, élményt ad és kulturált, minőségi környezetben kellemesen tudják érezni magukat pár pohár bor mellett. Az első ilyen borbár, ahová beválasztották a boraimat, a Képzeld el! Borbár; mely – Budapest Legromantikusabb Borbárja – díj nyertese lett a múlt évben. Az előbb említettek fényében nem véletlenül létezik ez a cím sem!

HT.hu: Akkor ezekből a szavakból azt veszem ki, hogy Te magad is szeretsz vendégként és borászként is ellátogatni ezekre a helyekre! Hogy fogadnak az ott dolgozók vagy éppen a többi vendég, ha éppen a mellettük lévő asztalhoz ülsz le Te is?

B.Laci: Igen, ez a légkör pont az; amiben az ember kellemes környezetben jó borok társaságában tud a barátaival eltölteni egy estét. Az én esetemben ez még összetettebb, ahogy mondod is! A JUNIBOR csapatában több barátom is van és így sokszor evidens, hogy valamelyik DiVino borbárban fussunk össze. Amire egyben egyfajta bázisunkként is tekintünk bárhol is járunk az országban. Itt kizárólag a tagok borait kínálják és persze az ott dolgozó kollégákat lassan én is névről ismerem. J (Itt azt hagy jegyezzem meg zárójelben; az én boraim életében a DiVino borbár franchise is egy nagyon fontos mérföldkővé vált.) Szóval a kikapcsolódás mellett persze úgy tudunk szakmai diskurzust folytatni a borainkról, hogy csak kikérjük őket a pultnál. Többször előfordult már ilyenkor, hogy az éppen mellettem álló vendég ilyenkor érdeklődve teszi fel a kérdést – Miért éppen ezt a bort választottam? – és már el is indult egy ismerkedő beszélgetés! Természetesen e fajta összeismerkedés gyorsan el tud indulni nő és férfi között is; mivel egyből megvan a közös téma! J Erre persze nem csak a borbárok kiválóak, hanem az olyan sétáló kóstolók is; mint például a mi ” Mátra Május ” nagykóstolónk is, melyet már negyedik éve itt Budapesten; ez alkalommal a Stefánia Palotában rendezünk közel harminc mátrai borász részvételével május 25-én.

HT.hu: Úgy vélem akkor egy-egy ilyen helyen nem csak a borokba lehet szerelmes az ember első látásra! J A borbáros és a szervezett borkóstolókon kívül milyen helyeket és rendezvényeket ajánlanál a borozós kikapcsolódásra vágyóknak?

B.Laci: Az a jó az ilyen helyekben és rendezvényekben; hogy ott „a Hegy megy Mohamedhez” nem pedig „az Ember a Hegyre” és ezt akár a hétköznapokban is megteheti! Viszont ahhoz, hogy ha tényleg szeretnénk megismerni azt a vidéket, ahol azok a borok termenek és szeretnénk a borászt a maga szűk világában látni; akkor érdemes ellátogatni hozzánk; a pincéhez akár egy hosszúhétvégére. Kiváló alkalom erre például az a minden hónapban eseményt kínáló három fiatal borász kollégával által életre hívott „Mátra Open” csapatunk, ahol kinyitjuk a Mátra kapuit a borkedvelők előtt és megmutatjuk, hogy mivel Vár Rád a Mátra! Az első ilyen kerti partink május 20-án lesz Gyöngyöstarjánban, majd ezt követően minden hónapban valamelyikünk szűkebb környezetében egy-egy boros-bulis hétvége formájában!

Mámorító hallani egy ilyen lelkes fiatal borászt, hogy mennyire eltökélt szülőföldje, szakmája és munkájának gyümölcse által a borszeretőknek való élménynyújtás iránt! Remélem, Laci dinamizmusából minél többen fogunk energiát nyerni miközben a borait kortyolgatjuk és alkalom nyílik majd többeknek a személyes találkozásra is. Hajrá Laci! Hajrá Mátra!

Babiczki Lászlóról és borairól részletesebb infókat az alábbi oldalon találsz: www.babiczki.hu

Szólj hozzá