7 ok, ami miatt kialakulnak a párkapcsolati konfliktusok
2017-08-08  /  Szerző:   /  Párkapcsolat  /  Nincs hozzászólás

Minden párkapcsolatban léteznek konfliktusok. De vajon mi miatt alakulnak ki? Vannak olyan konfliktusok, melyek által a kapcsolat erősebbé válik, azonban vannak olyanok is, melyek tönkreteszik a belső párkapcsolati egyensúlyunkat. Néha az is előfordul, hogy a hosszabb ideig folytatott vitatkozások végül szakításhoz vezetnek. Alábbi cikkünkben felsoroljuk azt a 7 leggyakrabban előforduló okot, ami miatt kialakulnak a párkapcsolati konfliktusok.

1. Gyakran kritizálod a partnered

Ha valamilyen probléma adódik a párkapcsolatotokban, gyakran mondod azt partnerednek, hogy „Te vagy a hibás”? Ha folyton kritizálod, nem teszel mást, minthogy súlyosbítod a helyzetet, főleg akkor, ha ezt szándékosan teszed. Ne sértegesd többé a partnered! Mondd el inkább neki világosan és nyugodt hangnemben azt, ami téged zavar, anélkül, hogy tovább növeld még sértő kijelentésekkel a közöttetek lévő feszültséget.

2. Figyelem kívül hagyod a partnered érzéseit

Ha nyomja valami a lelkedet, mondd el neki, mi bánt és próbáljatok meg megbeszélni. Ha a konfliktus amiatt alakult ki, mert különböző állásponton vagytok valamiben, mondd el neki, hogy téged is éppen annyira bánt a veszekedés, mint őt. Próbáljátok meg egyenlő módon kifejezni az érzéseiteket, melyek a vitatkozások után jelennek meg. Egy konfliktus után nem csak egyikőtök szenved, hanem mindketten ugyanolyan mértékben szenvedtek.

3. Nem fékezed meg a legrosszabb előérzeteidet

Megcsalással vádolod a párodat, mert túl sokszor későig dolgozik? Ha nem áll folyamatosan a megfigyelésed alatt, azt gondolod, hogy bárki által befolyásolható? Ne becsüld alá a partnered és ne élj azzal a tudattal, hogy semmire sem jó nélküled. Ezzel a gondolkodásmóddal nem teszel mást, minthogy egy újabb veszekedéshez adsz újabb okokat. Tanulj meg jobban bízni a partneredben!

4. Partnerednél többre értékeled magadat

Több diplomád van, mint a partnerednek? Vagy talán a párodnak van több tapasztalata abban, amiben dolgozik? Bármelyik helyzet is lenne igaz rátok, mindig egyenrangúan kell kezeljétek egymást. Ne dicsekedj azzal, amit elértél az életben, mert lehet, hogy párod kisebbrendűnek fogja érezni magát amiatt, hogy nem tud fölemelkedni a te szintedre.

5. Mindig a párodra kened a hibát

A „Mindez csakis a te hibádból történt!” mondatokat az alábbira kellene cserélni: „Le kellene nyugodnunk és el kellene gondolkodnunk közösen egy megoldáson”. Helytelen lenne azt gondolnunk, hogy egy párkapcsolatban csak az egyik fél hibás a kialakult konfliktusért. Ha a kellemetlen helyzet már kialakult, nem fog segíteni az, hogy az egyik fél jobban szenved a másiknál. Sokkal okosabb megoldás az, ha együtt gondolkodtok a kialakult konfliktushelyzet megoldásán.

6. Régi sérelmeket hozol elő

Párod megbántott azzal, hogy nem vette fel a telefont, amikor hívtad, és emiatt eldöntötted, hogy amikor csak alkalmad lesz rá, szemrehányásként emlékeztetni fogod őt erre? Az olyan kijelentésekkel, hogy: „Többször hívtalak már, de egyszer sem válaszoltál! Nem tisztelsz!” nagyon sok rosszat tehetsz, mivel az is lehetséges, hogy párodnak csak egyszerűen lemerült a telefonja, vagy ha munkában volt, épp egy megbeszélés közepette nem vehette azt fel. Az ilyen kijelentésekkel pedig nagyon könnyen megbánthatod őt. Az ilyen jellegű kijelentések helyett mondd neki inkább azt, hogy többször próbáltad hívni, mert aggódtál érte. Ha pedig valami bánt, akkor tudasd azt a vele azonnal, és ne utána mondd el neki a sérelmeidet, miután már rég aktualitásukat vesztették.

7. Elfelejted azt, hogy mindenkinek lehet saját véleménye

Egy párkapcsolatban mindig két különböző fél vesz részt, akiknek különböző gondolataik vannak, ezeket pedig tiszteletben kell tartani. A probléma akkor kezdődik, amikor mindkét fél a saját véleményét és akaratát szeretné érvényesíteni. Ez pedig csak frusztrációkhoz és veszekedésekhez vezet. A legjobb megoldás ilyenkor a rugalmasság. Beszélgessetek mindkettőtök véleményéről és próbáljátok meg mindkét nézőpontból megvizsgálni a problémát.

Szólj hozzá