7 egyszerű konyhai praktika, amivel időt és pénzt spórolhatsz
2017-09-10  /  Szerző:   /  Egyéb, Rúzs  /  Nincs hozzászólás

Másnapra mindig bepenészedik az áfonyád? Kellemetlen szagot áraszt a mosogatógép? Már a második serpenyődet dobnád ki, mert képtelen vagy levakarni az odaégett ételmaradványokat? A most következő praktikák ezekre a mindennapos problémákra is egyszerű ám nagyszerű megoldást nyújtanak!

1. Így mentsd meg a penésztől a bogyós gyümölcsöket 

A szállítás közben megnyomódott bogyósok könnyen penészedni kezdenek. Ha a romlás jeleit tapasztalod, áztasd az átválogatott és megmosott gyümölcsöt egy tál 1:2 arányú almaecetes vízben néhány percig, majd alaposan öblítsd le. Végül a lecsepegtetett bogyókat tedd salátacentrifugába vagy konyhai törlőpapíron szétterítve hagyd megszáradni. Az almaecet elpusztítja a penészt okozó baktériumokat, az íze pedig nem érződik a leöblített gyümölcsön, amely így tovább friss marad.

2. Így tartsd tisztán a vágódeszkát

Azt hiszed, elég, ha használat után gondosan lesikálod mosogatószerrel, majd jól leöblíted? A csapból folyó víz nem elég meleg ahhoz, hogy elpusztítsa a nyers hús előkészítése során a deszkára került baktériumokat, amelyekkel a sütés-főzés során végez a magas hő. Ezért mindenképp használj fertőtlenítő hatású konyhai tisztítószert. A műanyag deszkát be is áztathatod, a fát csak permetezd be egy flakonos szerrel, majd dörgöld át. A fertőtlenítés után ne feledkezz meg az alapos öblítésről!

3. Így előzd meg, hogy elduguljon a mosogató 

Soha ne önts a lefolyóba kávézaccot (megreked a szifonban), használt sütőzsiradékot (egyrészt vonzza a szennyet, másrészt kihűlve megszilárdul), maradék lisztet a gyúródeszkáról (vízzel érintkezve letapad) és főtt rizst (a víztől tovább duzzad). Kockázatot jelentenek továbbá a gyümölcsökről és zöldségekről (pl. almáról, banánról, citrusfélékről, paradicsomról) mosáskor leváló és a szifonba sodródó kis ragacsos címkék, amelyek vízben nem oldódnak fel.

4. Ezt tedd, ha rossz szag jön a mosogatógépből

A szűrő és az evőeszközkosár rendszeres tisztításával elejét veheted a problémának, mert elsősorban a felgyülemlett ételmaradék a felelős a büdösségért. A rossz szagok ellen egyaránt bevethetsz márkás gyári készítményeket és filléres, ám nem kevésbé hatásos házi szereket. Próbáld ki, hogy a program elindítása előtt a gép aljába kb. fél pohár ecetet öntesz vagy 2 tk szódabikarbónát szórsz, és a szokásosnál magasabb hőfokot állítasz be. (Egyszerre ne használj ecetet és szódabikarbónát!) A rekeszekbe tett kifacsart citromhéj remek illatosítószer.

5. Így pucold meg könnyedén a serpenyődet

Az odakozmált nemesacélt edényt csillogóra sikálhatod gombóccá gyúrt alufóliával – kíméletesebben tisztít, mint a háztartási boltban kapható acélforgács. Tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyő esetén segít a konyhasó: tölts belőle bőven az edénybe, önts rá forró vizet és hagyd állni egy éjszakát. Másnap csak el kell öblítened.

6. Így melegíthetsz fel két pizzát egy tepsiben

Ne bosszankodj többé, ha csak pár centin múlik, hogy nem fér el egymás mellett két mirelit pizza a tepsin! Légkeverős sütőben egymás alá is betolhatod őket két tepsin, de normál tűzhelynél ilyenkor az egyik félig nyers marad, a másiknak meg akár oda is éghet az alja, ha félidőben nem felejted el megcserélni őket. A megoldás: az egyik pizzát vágd félbe (használj elektromos kést, ha nagyon kemény), majd helyezd el a két felet a középre tett egész pizza mellett! Így mindenki egyszerre ehet, és csak egy tepsit kell elmosogatnod.

7. Így akadályozd meg, hogy megbarnuljon az avokádó

Jártál már úgy, hogy csak egy fél avokádóra volt szükséged a drága zöldségből, és a másik fele megbarnult, mielőtt felhasználtad volna? Ezentúl úgy tedd el egy légmentesen záródó tárolódobozba, hogy a vágott felületét előzőleg megcsepegteted citromlével vagy beecseteled olívaolajjal. Az is jó megoldás, ha egy félbevágott vöröshagymát helyezel mellé.

Forrás: Mindmegette

Szólj hozzá