4+1 nehézség a strandon, amit csak a szemüvegesek ismernek
2017-07-02  /  Szerző:   /  Ajánló  /  Nincs hozzászólás

Alig várjuk, hogy végre elérkezzen a hétvége, fogjuk a családot vagy a barátokat, és már induljunk is a strandra, hogy a napon sütkérezve és a hűs hullámok között lubickolva pihenjük ki a stresszt. Viszont annak, aki szemüveges, ez mégsem jelent olyan felhőtlen kikapcsolódást, mint ahogyan elsőre tűnik. Sorra vettük, hogy milyen bosszúságokkal találkozhat az, aki látásproblémája miatt kénytelen szemüveget viselni a nyaralás alatt.

1. Csúszkáló szemüveg

Ehhez már az is elég, ha a nyári forróságban kissé megizzadunk, és már csúszik is lefelé az orrunkon a szemüveg, amit folyton tologathatunk vissza a helyére, hogy aztán pár percenként ismételgessük a manővert. A kánikulában a helyzet csak rosszabbodik, ha pedig a napsugarak káros hatása ellen naptejet is használunk, bizony borítékolható, hogy az okuláré valóságos táncot fog lejteni a gyöngyöző orrunkon. Persze inkább ez, minthogy a naptejet mellőzzük, ettől függetlenül mégis kényelmetlen jelenség, és zavaró társaságban állandóan az arcunk előtt nyúlkálni.

2. Szemüveg vs. napszemüveg

Hacsak nem fényre sötétedő lencsénk van, nyáron nap mint nap ezzel a dilemmával találkozunk. Két választásunk van:

  • vagy a rendes szemüvegünket hordjuk, és így – ha nem vakít el a nap – ugyan élesen látunk, ám növeljük az UV okozta szembetegségek, például a fiatalkori szürkehályog kockázatát,
  • vagy a sima szemüvegünk helyett megfelelő UV-szűrővel ellátott napszemüveget veszünk fel, hogy védjük a szemünket a károsodástól, de homályosan látunk, és a meglévő szembetegségünk romlását kockáztatjuk.

Ez tipikusan a „melyik ujjunkba harapjunk?” szituáció.

3. Csobbanjunk a vízbe…. inkább mégse!

Amikor végre ott állunk fülig érő szájjal a parton, és már merülnénk is a víz alá, vagy futnánk a mélyebb vízbe, megszólal egy gátló hang a fejünkben: „Vigyázz, szemüvegben vagy, így nem lehet!” Itt megint válaszút elé érkezünk. Vagy a szemüvegmentes szabadságot választjuk, viszont akkor nem fogunk sokat látni a környezetünkből, ami kínos meglepetések forrása lehet, vagy fent hagyjuk a szemüveget, de sem úszás, sem játék nem jöhet szóba, mert az összefröcskölt lencséken át ismét nem látnánk semmit. Ha szemüvegben vágunk neki a víznek, mondván, majd vigyázunk, hogy száraz maradjon, akkor is benne van a pakliban, hogy mások véletlenül lefröcskölnek.

4. Csínján a strandsportokkal

Sokak a napozás és úszás mellett szívesen játszanak a parton strandröpit, homokfocit, tollast és hasonló nyári játékokat. Szemüvegben azonban kétszer is meggondoljuk, hogy csatlakozunk-e a többiekhez, hiszen elég egy rossz mozdulat, és a felénk száguldó labda a szemüveget tönkre is teheti. Ha pedig levesszük, és biztonságos helyre tesszük a játék idejére, valaki véletlenül ráléphet, vagy pont az okozhat sérülést, hogy nem látunk jól szemüveg nélkül.

+1 Ezekre a kontaktlencse sem mindig megoldás

Néha jó alternatíva lehet a kontaktlencse. Például lehetővé teszi számunkra, hogy olyan napszemüveget viseljünk, amilyet csak szeretnénk, de nem sokat segít a strandon. A kontaktlencsék, hogy kevesebb irritációt okozzanak a hétköznapokban, már jobban átengedik a levegőt, azonban a vízben lévő baktériumokat és mikrobákat is, amik aztán súlyos fertőzéseket és gyulladásokat okozhatnak a szemben. A strandsportok során pedig könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy kiesett a szemünkből a kontaktlencse, amit valószínűleg megtalálni sem fogunk már.

Egy megoldással most az összes nehézséget elfelejtheted

Pár perc alatt újra élesen láthatsz szemüveg vagy kontaktlencse nélkül is, ha a lézeres látásjavítást választod. A fájdalommentes és teljes mértékben biztonságos kezelések közül tapasztalt szakemberek segítenek a számodra legjobb kezeléstípust kiválasztani. Az Optimum Látásjavító Lézerközpont most akár 30% kedvezménnyel, ingyenes alkalmassági vizsgálattal, 12 havi részletfizetési lehetőséggel várja azokat, akik a kompromisszumok nélkül, szabadon és hosszú távon szeretnék élvezni az éles látás örömeit.

Szólj hozzá