11 hiba, amit elkövetsz hússütés közben
2018-04-15  /  Szerző:   /  Rúzs  /  Nincs hozzászólás

A sült húst mindenki szereti – de nem mindegy, hogy csak éppen elmegy, vagy isteni gasztrocsoda a konyhában töltött időnk végeredménye! Íme néhány hiba, amibe már majdnem mindannyian belefutottunk, és a segítség, hogy hogyan kerüljük el őket!

1. NEM HAGYOD SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰRE MELEGEDNI A HÚST

Ha egy szelet hideg húst teszel a serpenyőbe, az csökkenteni fogja a már előmelegített serpenyő hőmérsékletét, amiből az következik, hogy a sült húsodon nem lesz isteni ropogós kéreg! Érdemes tehát a húst 30 perccel a sütés előtt kivenni a hűtőből.

2. NEM TÖRLÖD SZÁRAZRA A HÚST

Mindig győződjünk meg arról, hogy a húsunkat egy papírtörlő segítségével megszárítottuk, így megszabadulva a felesleges nedvességtől. A nedvesség szintén megakadályozhatja, hogy a sültünk egyenletes, ropogós kérget kapjon.

3. EGYFOLYTÁBAN MOZGATOD A HÚST A SERPENYŐBEN

Miután a húst a serpenyőbe helyezted, ne érj hozzá! Egyébként nem karamellizálódik és nem keletkezik rajta szép, barna kéreg. Miután ez a kéreg létrejött, megfordíthatjuk a másik oldalára a húst. Ha még tapad a serpenyőhöz, azt jelenti, hogy még nincs kész, ezért várjunk egy kicsit tovább.

4. TAPADÁSMENTES SERPENYŐT HASZNÁLSZ

Használjunk rozsdamentes acél vagy öntöttvas edényt a tapadásmentes serpenyő helyett, hiszen mindkét edény átvihető a sütőbe (ami később fontos lesz), és mindkettő könnyen eléri a magas, állandó hőmérsékletet, amire szükség van egy nagyszerű steakhez, például.

5. NEM MELEGÍTED ELŐ KELLŐ FORRÓSÁGÚRA A SERPENYŐT

Melegítsük a serpenyőt a sütés előtt néhány percig, egészen addig, amíg a fölé tartott kezünkkel nem érzzük a hőt. Ezután nyugodtan hozzáadhatjuk a zsiradékot, majd a húst!

6. OLÍVAOLAJAT HASZNÁLSZ ZSIRADÉKNAK

Ügyeljünk arra, hogy magas gyulladáspontú olajat használjunk ( például repce, szőlő vagy napraforgó). Ne használjunk olívaolajat, mivel alacsony a gyulladáspontja és viszonylag hamar égni kezd, és nem csak rossz ízű lesz a húsunk, hanem rákkeltő anyagok is felszabadulhatnak készítése közben.

7. FUKARKODSZ A FŰSZEREKKEL

Legyünk bátrak a sóval, a borssal és az egyéb fűszerekkel, valamint ne felejtsük el a hús oldalát is fűszerezni! Akkor megfelelő a fűszerarány, ha nagyon soknak érezzünk, de nem kell aggódni, ez az egyetlen módja annak, hogy tökéletesen ízesített sült húst kapjunk.

8. NEM LOCSOLGATOD A KÉSZÜLŐ HÚST

Ez a lépés elég extra és nem feltétlenül elengedhetetlen, de ha tényleg szuperszaftos húst szeretnél készíteni áldozz rá plusz egy percet! A készülő hús mellé rakj két evőkanál vajat, némi rozmaringot vagy egyéb, választott fűszert , majd a serpenyőt enyhén megbillentve, egy kanál segítségével folyamatosan locsolgasd a készülő húst.

9. NYERS MARAD VAGY TÚLSÜTÖD

Nyilván hús fajta válogatja de átlagosan 7 percre van szüksége egy szelet húsnak, hogy tökéletesen megsüljön – a szelet vastagságától függően. Így nem lesz sem nyers, sem szenes, de saját ízlésünkhöz igazítva változtathatjuk a sütést idejét.

10. NEM HAGYOD PIHENNI AZ ELKÉSZÜLT HÚST

A kész húst pihentessük szobahőmérsékleten kb. 10 percig, hogy a szaft egyenletesen felszívódjon az egész hússzeletben, ezáltal egy szuper omlós és ízes végeredményt kapjunk!

11. NEM AZ EREZETTEL SZEMBEN VÁGOD FEL

Az erezettel szemben felvágva kapod a legporhanyósabb, legtökéletesebb állagot, így garantáltan imádni fogod!

Forrás: Mindmegette

Nincs lehetőség hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.